VESNICIA ASCUNSA NTR-O CLIPA


Cuviosul Ahimandrit Arsenie Papacioc (fiul lui Vasile si Stanca) s-a nascut la data de 15 august 1914, n comuna Misleanu, reg.Bucuresti. A absolvit Scoala de Arte si Meserii din Bucuresti, devenind desenator. n anul 1949 primeste tunderea n monahism la Manastirea Antim din Bucuresti, pe seama Manastirii Sihastria, judetul Neamt, avnd ca nas pe Protosinghelul Petroniu Tanase.

Este hirotinit preot n data de 26 septembrie 1950 pe seama Manastirii Slatina, unde se nevoieste ctiva ani ca duhovnic, egumen si ucenic al Parintelui Cleopa Ilie, staretul acelei manastiri.

A fost condamnat in 1959 la 20 de ani munca silnica pentru infractiunea de uneltire contra ordinii sociale. Sentinta absurda, avnd n vedere ca n urma unui alt proces din 1956, a fost achitat de aceasta nvinuire. Face parte din miscarea ortodoxa Rugul aprins, alaturi de preotii VasileVoiculescu, Staniloaie, Petroniu, Sofian Ghisu, Sandu Tudor, Adrian Fageteanu etc. Trece prin mai multe nchisori, Suceava,Aiud etc.

Dupa ani multi de nchisoare si prigoana, preot paroh n Ardeal, staret la Manastirea Cozia, duhovnic la Manastirea Cernica, si ncepnd din anul 1976, este duhovnicul Manastirii Sfnta Maria din Techirghiol.

Prea Cuviosia Sa este cautat tot mai mult de credinciosi, monahi, preoti, ierarhi, care vin pentru povatuire, cuvnt de folos, si armonie.

Este autor a volumului, Vesnicia ascunsa ntr-o clipa-2004 iar convorbirile Domniei sale au fost cuprinse n doua volume ngrijite de Arhimandrit Ioanichie Balan Convorbiri Duhovnicesti (1984-1986 ) iar, n 2004, apar volumele Ne vorbeste Parintele Arsenie, carte tiparita si binecuvntata de I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.



Vesnicia ascunsa ntr- clipa, cartea plina de ntelepciune a Arhimandritului Arsenie Papacioc, mi-a trezit dorinta sa-l cunosc personal.

Am citit despre Domnia Sa, si daca tot eram la Techirghiol de Sfnta Maria nu puteam rata ocazia de a-l vedea, pe cel pe care vesnicia l face din zi n zi mai ntelept.

M-au ndrumat maicutele prin forfota de multime ce venisera la Prohodul Adormirii Maicii Domnului, spre chilia Sa, avertizndu-ma ca nu-l voi putea vedea, fiind suferind.

Cu o convingere interioara, am rugat-o pe maicuta ce-l avea n grija, sa-mi faciliteze o mica ntrevedere.

Am asteptat n acea ambianta de sfintenie si armonie, vocile naltatoare n miez de noapte, si dintr-o data, l-am vazut pe blajinul duhovnic iesind din locuinta Sa, n cerdac. Maicuta, sfioasa, mi-a facut un semn de chemare si am ajuns lnga dnsul. Privirile noastre s-au ntlnit. Nu puteam face nici o miscare. ntepenisem n spatele omului lui Dumnezeu, si parca aerul era mai proaspat, mai ozonat. i strngeam cartile n brate, asteptnd momentul n care sa-i pot vorbi, sau sa primesc doar o simpla binecuvntare. Ochii s-au oprit pe coperta unei carti, si-n lumina lumnarilor am reusit sa citesc Sa stim sa murim si sa nviem n fiecare zi...

O filozofie aparte, duhovniceasca, plina de tlc si ntelepciune. n liniste, se apropiau oamenii doar pentru a fi binecuvntati. O tandrete deosebita o manifesta cu duiosie n priviri, cnd ajungeau cu timiditate copii. Parca mi venea sa cnt, un cntec din copilerie, Lasati copii sa vina la mine

Mai veneau fiice duhovnicesti si-n tacere i lasau cte ceva. Atunci nu stiam ca a doua zi si sarbatorea ziua de nastere, de ziua Adormirii Maicii Domnului.

Obosit, s-a ridicat, disperata am alergat dupa Domnia Sa, i-am cerut o binecuvntare, si am nteles ca trebuie sa mai revin

Asa am si facut. mpreuna cu sotul ne-am ndreptat spre manastire n urmatoarea zi. Eu, taceam. Reusisem sa citesc Vesnicia ascunsa ntr-o clipa, altfel l vedeam acum pe marele arhimandrit.

Am nvatat, asa cum nvat n fiecare clipa, mai mult despre armonie, despre puterea ngerului meu pazitor de a veghea. Citind cartea, mi-a ramas n minte o pilda cum un nger a fost iertat de Dumnezeu, doar cnd i-a adus o lacrima omeneasca.

Aveam de gnd sa astept pe trepte, pna cnd voi putea fi primita. M-am rugat, si fiind n lumina sfintei manastiri, am ajuns sa-l privesc din nou n ochi pe marele parinte.



Este omul lui Dumnezeu, este omul fara vrsta.Nu are timp de pierdut. Fiecare clipa este pretioasa. Oameni din toate colturile tarii l cauta, i se cere cuvantul de folos. Nu poate refuza ajutorul pe care l poate da prin povete si rugaciune.

M-am simtit nensemnata stnd n fata acestui mare om. Am nceput sa plng. Cu lacrimi cristaline nu-mi luam ochii de la cel din fata mea.

L-am rugat sa-mi faca o dedicatie pe carte, Cruce, moarte-nviere.



M-am bucurat de privilegiul de a cunoaste nca un mare parinte ntelept n viata. Oare stim sa-i pretuim pe cei pe care nca i mai avem? De ce nu suntem n stare sa pretuim aceasta vesnicie ascunsa ntr-o clipa, spre folosul nostru si al poporului romn?

Am plecat coplesita. O pace interioara care nu are nevoie de cuvnt. Am plecat plina de armonie.



Pentru marele parinte, fericirea, iubirea, mplinirea, toate le cuprinde ntr-un singur cuvnt:ARMONIE

Asteptnd autobuzul spre a ne ndrepta la gara, doi turisti cu vrste diferite, ne-au ntrebat discret de manastire.



Unde este omul sfant?.



I-am privit n tacere, nu gaseam raspunsul potrivit.

Auzisera ca, la Manastirea Techirghiol traieste un sfant...

Acesta nu putea sa fie dect Arhimandritul Arsenie Papacioc.



Va mai spun ceva; fiti atenti la secunda, la fiecare secunda! O secunda, o biata secunda, la care nici nu suntem atenti, si mntuirea poate fi pierduta! UN MOMENT E FOARTE IMPORTANT DACA STII SA-L TRAIESTI.Deci traiesti momentul ca sa repari trecutul si sa castigi viitorul! Nu va gnditi ce va fi. Lasati viitorul sa-si rezolve singur problemele! Tu traieste momentul asta cum trebuie si lasa n seama lui Dumnezeu viata ta.(Arhimandrit Arsenie Papacioc)

(Ierom.Arsenie Papacioc la 92 de ani, Techirghiol Sfnta Manastire Sf.MARIA)

16.08.2006

end