PIATRA NESTEMATA A MOLDOVEI


Piatra nestemata a Moldovei, cum era descrisa de Dimitrie Cntemir, Ceahlaul, pentru noi, ramne Muntele Sfnt asa cum Tabor, Athos, avnd acelasi hram Schimbarea la fata sunt recunoscuti. Urcnd Muntele Ceahlaului, nu poti sa ai, dect, convingerea ca esti mai aproape de Dumnezeu.

Vrfurile Toaca, Ocolisul Mare, Panaghia, Ghedeon, semete si naltatoare, parca ne fac un semn, sa nu ne ndepartam, sa aprindem candela lnga vesmntul lor. Stncile cu diverse forme ne provoaca la meditatie, la o dorinta de a proteja piatra noastra nestemata. Faraonul, Santinela, Piatra Lata, Piatra cu apa, Turnu lui Budu si Ana, toate aceste stnci parca aduna n sir de margaritar multe valori pamntene.

Fiecare are ceva tainic, fiecare are povestea sa. nsasi Cascada Duruitoarea, rezervatie naturala ducndu-ne spre Polita cu crini, ne mbraca n imaculat, daruindu-ne binecuvntarea strabuna.

Mergnd pe Ceahlau mergi pe urmele istoriei. Nu poti sa nu te gndesti la frumoasa Dochia, fiica lui Decebal, prefacuta n stnca de catre Zamolxis pentru a nu cadea n minile lui Traian.

Pe lnga cele 800 de specii din rezervatie, oare ce mai ascunde mistic muntele nostru? Cti au zabovit la Piatra lacrimata pentru a-si alege drumul? Oare cei care urca pe munte aud vocile divine a celor care de veacuri au adus sfintenie muntelui?

Izvoare de apa vie, miros de smirna si floare de crin, Lacrimile Elenei (Iarba cea mare , descoperita ntr-un manuscris vechi din 1860 ca leac al unui pustnic), vindecari miraculoase, si pace. Iata ce ne ofera muntele nostr sfnt Ceahlaul! Sfnt prin puritate, sfnt prin frumusete, sfnt prin cinstitii parinti si maicute binecuvntate, sfnt pentru salba manastirilor ridicate de mari domnitori.

La nceput sihastriile au vegheat muntii. De pilda Sihastria lui Silvestru, devenita Manastirea Peonul, Manastirea Durau Platoul Piciorul Sihastrului, acum sunt si mai multe ca numar, si mai frumoase.

Ne-am mbogatit n credinta si n adevar. Pe Muntele Ceahlau, Dumnezeu se milostiveste. Prezenta staretului Iustin, mai adauga o nestemata la diadema deja formata n jurul Ceahlaului.

Da, avem nevoie de MUNTELE NOSTRU SFNT. AVEM NEVOIE DE CEAHLAU! Asa cum este Athosul n Grecia, de ce nu am onora si noi istoria si pe acei strajeri ce de veacuri, ngeri pazitori, ocrotesc poporul romn?

end