Chemari tainice


Sucevita! Un loc mirific care atrage si vrajeste. Locul unde glasul strabun ma cheama. O chemare tainica...

Aproape de SfntaManastirea Sucevita, pe o strada laturalnica, avea casa bunica mea Trandafira, mama tatei.

Am vazut-o, o singura dataA fost una dintre putinele mele zile fericite din copilarie.

Era iarna! Iarna superba a copilariei mele, cand am simtit caldura bunicii.

Am invidiat ntotdeauna copii care au avut parte de bunici. Neavandu-i, i cautam. i caut si acum prin documente vechi, refacndu-le drumul umbrit de tulburatoarele vremuri, sau n apropierea Sfintilor Parinti...

Trandafira nascuta ntr-o familie de buni gospodari, cu multi frati, c-un simt al umorului dezarmant, si-a trait copilaria pe valea Sucevitei.

Fratii, buni vnatori, unii dintre ei raspunznd de padurile din zona, fetele sugubete, chiar mergeau mpreuna la pescuit de pastrav. Una dintre surori, Eugenia, era cea mai priceputa n a prinde pestele cu mna. Varvara era mereu vesela, si ma astepta cu ulcioare cu chisleac.

La vremea maritisului, doar Trandafira, bunica, a decis sa mearga dupa sotul ei, Gavrila, n Banila pe Siret. Nu existau ghimpii otravitori de sufleteBunica iubea stuparitul, si cred ca facea mierea cea mai buna din lume. Niciodata nu a avut ocazia sa ne dea sa degustam din bunatatea dacicaNu ntmplator vestigii istorice au fost descoperite n Bucovina.

Aveau o gospodarie frumoasa, nelipsindu-le nimic nainte de a ncepe urgia neamului. Din cauza opresiunilor s-au hotart sa se refugieze n Tara Mama. Nu puteau accepta strainul n batatura.

Energica, si-a luat baiatul cel mic, pe Ioan, tatal meu, hotarta sa ocoleasca raul.

Era haos. Nimeni nu stia ce are de facut. Aproape de granita, Trandafira aflase ca baiatul cel mare, ramas sa lupte pentru pastrarea identitatii, a fost mpuscat. Nu si-a continuat drumul. Stia ca trebuie sa se ntoarca n sat sa-si ngroape crestineste feciorul, pe Vasile. Nu a mai putut reveni n tara...Nici nu stiu daca are o cruce la capati...

Ioan, cu mare greutate a ajuns la Voivodeasa. Era foamete n Moldova. Stnd mai mult ascuns prin paduri, avea grija de rudele sale, de a-i aproviziona cu hrana si lemne. Toti fratii Trandafirei ramasesera n sat.

S-a simtit haituit...A plecat ...s-a lasat in voia lui Dumnezeu. Asa a ajuns n acel sat carasan unde a cunoscut-o pe mama.

ntlnirea lor, o binecuvntare cereasca.

Niciodata nu a dorit sa ne povesteasca urgia prin care a trecut.

Tacut, astepta postasul, sa-i aduca vesti despre mama sa, care nu a mai putut pleca din spatiul ocupat.

Trandafira, bunica, o singura data a putut veni n tara. Am asistat ncremenita la acea ntlnire dintre mama si fiu, dupa ani de zile de asteptare. Tatal venise acasa dimineata dupa tura de noapte. Nu stia nimic. Dupa zeci de ani si-a putut mbratisa mama.

Bunica era frumoasa! Cea mai frumoasa! Avea un par lung, si-n cosite erau ascunse ceasuri pentru noi. Vamuirea era grea asa ca vremurile...Fiecare ceas un pas n timp, o secunda, o clipa, o vesnicie. Acele ceasuri sa fi reprezentat anii de suferinta a mosilor mei?

mi adusese bunica si o papusa, mare, blonda, cu parul mpletit. Era cea mai frumoasa papusa pe care o primisem vreodata...

Venise militia acasa pentru a verifica daca venise bunica, ct va sta si ce are de gnd. O veche metoda de a intimida. La nceput nu stiam de ce se procedeaza asa... Mai trziu am nteles

Cnd bunicaplecase din viata aceasta spre alta, poate mult mai dreapta, tata nu a putut merge sa o conduca pe ultimul drum...Atunci mi-am vazut pentru prima data tata nlacrimat. ..si plngea parintii...

end