Noaptea sfnta


Copilaria o simtim n noi, indiferent daca timpul s-a scurs. Clepsidra stinghera oprita pe tejghea printre carti, renvie un moment magic al noptii, prin aparitia lui "Mos Ajun", urmata de Mos Craciun.

Astepam aceasta noapte, cnd focurile aprinse n miez de noapte si duceau prin colinzi lumina spre cer.

Cine a crescut n credinta, s-a bucurat ntotdeauna de noaptea mirifica a sarbatorilor de iarna.

Clepsidra, da, se oprise...Era ora cnd noi, copii si adulti ne pregateam pentru aprinderea focului, ne pregatam colinzile. n unele sate carasene, cu mic cu mare clopotul bisericii ne chema spre a aduce lauda Fiului ce se va naste, spre a priveghea.

n miez de noapte focul aprins, copii ce aveau stele n ochi, parinti smeriti rabdatori de a nvata generatii , pentru a nu se pierde obiceiul locului.

Un pahar de tuica , o colinda un strigat de bucurie, un joc frenetic si tainic n jurul focului ce mereu se nalta. Un ritual vechi, pastrat cu mare grija de localnici.

Noi copii, asteptam dimineata, stingerea focului si ndemnul de a merge din casa n casa cu "straita" la gt dupa "pitarai". "Straita" era pregatita din vreme de mamici si bunici, n stil popular, ncrustata mestesugit cu flori si modele populare. Fiecare doream sa fie ct mai frumoasa, ct mai mpodobita.

Si venind dimineata, dintr-odata se auzeau voci :Buna ziua lui Ajun!

Clepsidra s-a oprit. Si acest ndem a ramas faramitat n mintea mea nostalgica.Cei mai mici nsositi de parinti, ceilalti copii ne ntreceam de a ne opri la fiecare poarta pentru a ne umple desaga de "pitarai"."Pitaraul", un colacel de post copt n cuptoarele de la tara, care n timp luse forma unui biscuit, nuci, mere si chiar fusese inlocuit c-un paharel de tuica fiarta, la singurul producator din zona.

Nu aveam oprelisti. Toti savuram momentul diminetii de ajun. Nici un copil nu putea fi oprit de la aceasta sarbatoare, indiferent de pozitia sociala a parintelui.

Fusese bucuria copilariei. Poate mai este. Cnd nu s-a mai permis aprinderea focului lnga biserica, gasiseram alt loc, dar din noaptea aceasta LUMINA SE INALTA!Aprindem focul inimii si cu smerenie asteptam "noaptea cea sfnta".

23.12.2006

end