Revin cu placere pe Muntele Ceahlau. M-as opri la Cuviosul Peon Sihastrul, care avea metania din Schitul lui Silvestru.
Cu dragoste pentru Hristos a sihastrit multi ani la nord de Ceahlau, acum acel loc numindu-se "Dealul lui Peon".
n acea perioada a sec.XV-XVI, adunnd n jurul sau mai multi ucenici, ajunge parinte duhovnic,al tuturor sihastrilor din jurul Ceahlaului.
n fiecare zi un clopot si o toaca rasunau n vrf de munte, chemndu-i pe calugari la rugaciune. De la acest ntelept cuvios Peon, Ceahlaul s-a numit 'Muntele lui Peon" (Pionul), cu cele doua varfuri semete, "Toaca" si "Panaghia".
Din vremea sa, hramul muntelui Ceahlau este n data de 6 august, Schimbarea Domnului la Fata, asemeni Muntelui Athos.
Faptul ca de-acum cteva sute de ani, cineva s-a gndit, sa adune, o data pe an, pe toti sihastrii din mprejurimi, pentru a sarbatori hramul muntelui, ne ndreptateste istoric sa cerem pentru Muntele nostru Sfnt, Episcopia de Ceahlau.
Cuviosii Parinti, pe aceste locuri au privegheat noaptea, s-au mpartasit mpreuna cu Trupul lui Hristos, ai au adus lauda lui Dumnezeu.
"Astfel , acest mare parinte a facut din Ceahlau un Athos romnesc, crend n Moldova o puternica traditie autohtona care se pastreaza pna n zilele noastre, Ceahlaul fiind singurul munte din Carpati care are zi de hram" .
"Prea cuvioase parinte Peon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi! "
Citind din "Patericul Romnesc, "o carte de o aleasa traire duhovniceasca, dovedita cu fapte de numerosi slujitori ai Ortodoxiei romnesti" ca sa-l citez pe pr.prof.dr.Dumitru Staniloae, nu poti dect sa te mbogatesti spiritualiceste.
"Daca fiecare din noi va face tot ceea ce poate n binele Bisericii, patriei si omenirii, nu va pieri cetatea noastra"(Mitropolit Veniamin Costache).