Toaca Sfintelor Pasti


Mesajele primite la ZI MARE, m-au dus putin n timp, la ce a fost si nu as avea voie sa uit.

Sfnta Inviere, Renasterea noastra a tuturor, ALTFEL, strafulgerati de LUMINA DIVINA, ntr-o permanenta legatura cu natura si universul ne vor determina a percepe esentialul din lumea tainica a Neamului Romnesc. O lupta ntre bine si rau, o lupta ntre ntuneric si LUMINA.

LUMINA va fi cea care ne va deschide calea spre adevar si ntelepciune. Lumina va fi cea care va arde raul. Ne asteapta o lume a mntuirii, prin jertfa, printr-o ardere de tot, spre a tinde spre vesnicie.

Nimic nu este prea putin si inutil cnd dorinta unui singur om poate deschide o mica nisa spre lumea nevazuta

Vor percepe si altii n timp rostul cuvntului ziditor si lucrarea prin care suntem chemai n a ne marca identitatea.

Cnd eram copil, nvatata cu post si rugaciune, ma bucuram si de prezenta strigatului de toaca ce tata, o instala n curte nvatndu-ne sa vestim ziua cea mare.

Deniile de seara, zile mult asteptate att pentru adulti ct si pentru copii ne purtau n alta lume.

Privegherea lnga mormnt era permanenta. n Saptamna Mare, satenii erau ndoliati, tristi. Femei mbracate n negru, cu flori n mna, se adunau n biserica.

Sfnta Inviere, un ADEVAR, O CALE, O LUMINA! Un triumf n fata ntunericului

Prezenta la Inviere o mare sarbatoare sufleteasca. Eram mndra cand l vedeam pe tata, chemat n Sfantu Altar pentru a taia anafura pascala.

De la biserica ne ntorceam toti cu lumnarile aprinse. Mama ne nconjura cu lumnarea aprinsa de trei ori, pentru a fi mereu n lumina, cu bucuria unui nceput mai curat. Un ritual tainic pe care mama l foloseste si acum.

Acea masa ncarcata cu pasca, oua, cozonaci, si multe banatati, ne reunea pe toti in jurul ei, ntr-o atmosfera de sarbatoare unica.

n prima zi de Pasti, n unele zone carasene, erau aduse bucti de cas si ou, prajitura, vin si un miel viu, legat cu pangliga rosie. Strigatul mielului n biserica avea o perceptie tainica.

Dupa sfintirea celor aduse, erau mpartite acele simboluri minunate tuturor credinciosilor. Mielul era daruit preotului.

Toti n straie noi, n straie de sarbatoare. Natura la fel. O alta viata, mai curata, o purificare interioara a fiecaruia ce si doreste sa-si gasesca drumul.

HRISTOS A INVIAT!

ADEVARAT A-NVIAT!

2008-05-12

end