Sfintii Voievozi , hramul Manastirii Petru Voda


De Ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, are loc Hramul Manastirii Petru Voda din judetul Neamt, un loc mirific n care te regasesti ntr-un univers tainic.Prezenta Parintelui Iustin Prvu, un om al seninatatii contemporane, de o profunzime si o noblete sufleteasca deosebita, face acest colt de tara sa fie demn de un mic Athos romnesc, cu oameni calzi, blajini, ntr-un decor desprins parca dintr-o pictura a Renasterii, n care Raiul, este prezent prin verdele nadejdii, a viselor noastreRecunoscut drept urmas al parintelui Cleopa, de la Manastirea Sihastria, Iustin Prvu, prin faima sa duhovniceasca, este cunoscut n toata tara.

Constructia Manastirii Petru Voda, dedicata martirilor din nchisorile comuniste, a fost nceputa n anul 1992, un vis mai vechi al parintelui. . Mic copil fiind, cutreieram dealurile astea si visam ca ntr-o buna zi aici o sa se construiasca o manastire n care sa slujesc. A fost o imagine care m-a ajutat sa trec peste anii de detentie , marturiseste parintele Iustin, fost condamnat pentru convingerile sale la 19 ani de detentie, n nchisorile comuniste.

Manastirea Petru Voda, azi loc de pelerinaj pentru toti credinciosii, adaposteste n biserica manastirii osemintele martirilor de la Aiud. Nu ntmplator Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa si-a ales locul de liniste n cimitirul Sfintei Manastiri, unde flacara credintei de-o viata este mereu treaza, prin cei ce privegheaza.

Nu este numai meritul meu. Calugarii, preotii din manastire, credinciosii care m-au sprijinit, toti, cu ajutorul lui Dumnezeu, am facut posibil acest lucru. Asa si trebuie sa fie, credinta dreapta nu trebuie lasata sa moara. Cnd privesc n jur, la manastire, la natura, la oameni, ma simt ca si cnd as fi la Athos, mai sustinea staretul Iustin.

Am avut privilegiul de a-l ntlni n aceasta vara pe bunul Parinte Iustin.Mereu sunt dominata de acea alura impunatoare a marilor nostri parinti duhovnicesti.

Privirea albastra si senina, acei ochi blnzi si gnditori, gesturile pline de modestie si smerenie, ti dau sentimental ca esti n fata unui voievod al muntilor, care stie, vede, aude, fiecare fosnet, fiecare strigat al deznadejdii si oropsirii omului..Nu stiu cnd are timp pentru odihna.Mereu asaltat de oameni bolnavi, de oameni ce au nevoie de un cuvnt de folos.Are timp pentru fiecare, stiind ca-n vremurile noastre tulburi, doar credinta noastra ortodoxa ne mai poate salva din fata raului. Daca n detentie a suferit pentru convingerile sale politice, astazi, sufera pentru fiecare roman ce-i trece pragul, sufera pentru un rau deja instalat pe umerii Neamului Romnesc.

Mine, lumini magige vor lumina Ceahlaul. Sufletele celor plecati, vor cobor pentru o clipa in biserica manastirii printre mir si tamie mirositoare. Se vor regasi cu totii ntr-o unica rugaciune pentru mntuirea Neamului Romnesc, att de ncercatPastrarea credintei, n ciuda greutatilor, este singura noastra sansa de a ramne o natiune demna si puternica. Suntem tot mai slabi, mai obositi, mai tracasati de lumea aceasta interesata sa descompuna natiunile si viata noastra. Exista o continua tendinta de descompunere si o tendinta negativa asupra fiintei noastre spirituale, ortodoxe, si solutia este sa ne pastram credinta, n ciuda tuturor greutatilor (parintele Iustin)2007

end