Fiu de taran din Cupca, scoala primara (4 clase) n sat iar cursul secundar la Liceul nr.3 de stat din Cernauti. Dupa terminarea liceului studiaza dreptul la Universitatea din Cernauti.
Orfan de mama de mic copil a suferit mult n viata. Caldura si dragostea de mama n-a simtit-o niciodata fiindca n-a cunoscut-o si din aceasta cauza, poate lucrarea sa Boabe de lacrimi are ceva din sufletul lui trist.
ntr-o limba neaos moldoveneasca si ntr-un stil clar si concis, autorul acestor boabe de lacrimi li-a adunat cteva fire culese pe....unde au putut rasari n urma muncii...de ziarist si redactor, ntr-o carte format de buzunar, redndu-se unele scene din vremurile de bejenie ale ultimului razboi, a vietii romnesti din Bucovina din timpul stapnirii streine si din zilele noastre.
n Boabe de lacrimi ni se nfatiseaza un copil de la tara care, trimis la scoala din oras, aici nsa e luat n rs de ceilalti conscolari din pricina ca nu este de aceeasi origine cu ei, care snt favorizati de mparatie. Acest copil mersese n scurt timp pe mormntul mamei sale si este aflat de paznicul cimitirului. Orict de simplu s-ar parea continutul, autorul nsa afla cuvinte ca sa ne nduioseze si sa ne arate marea nostalgie dupa locurile copilariei.
Schimbarea mediului a celui ce traieste la tara, de multe ori are urmari ce se ntiparesc adnc n suflet. Pe lnga aceasta, ni se arata si ncoltirea prea timpurie a preocuparii viitorului.
Preludiul marilor prefaceri ce aveau sa se nfaptuiasca dupa marele macel, n-a lasat nepasatori pe bunii romni care si-au spus cuvntul prin glasul lui Delavrancea, Take Ionescu, Grigore Filipescu si altii, cernd intarea n actiune alaturi de mpatrita ntelegere.
Autorul povestindu-ne astefel n Per aspera! Toata zarva ce se facea n acel timp de neutralitate, a prins icoana fidela a vltorii vietii n asemenea mprejurari si sub forma de memoriu sunt schitate evenimentele din timpul razboiului.
Taranul romn descris n Doua lumi este potrivnic nvataturilor si nu crede pe cei care i-ar spune astfel de lucruri.
Foarte evocativ ne sunt descrise monumentele istorice de la Valea Moldovitei pe unele dintre ele le afla distruse de vreme si de aceea pune multa jale n slova, dar, clopotele suna prelung destramndu-se printre munti, trezind singuratatile din somn. Pe valea Ciumrnei un taran cu tapina pe umar si ridica palaria si-si face cruce.
Dionisie Mitrofanovici ne apare ca un adevarat luminator al poporului ndemnndu-si satenii sa-si trimita copiii la scoala si la insitutii mai nalte caci n felul acesta se poate ridica neamul.Scolarii aflau totdeauna un sfat si un Tudeum de la acest dascal al adevarului.
n casa lui Dionisie Mitrofanovici de la Cupca se discutau acele probleme ce aveau sa nsufleteasca pe luptatorii de mai trziu pentru nfaptuirea idealului national. Ciocanul vremii a nimicit nsa casa aceasta si uitarea si asterne caviltioul peste locul acela.
Cu ocazia mplinirii a un sfert de veac de cnd primii elevi romni de la Liceul 3 de stat din Cernauti au dat bacalaureatul, un grup dintre ei au au hotart sa sarbatoreasca acest fapt. Evenimentul a fost naltator pentru cei prezenti, evocndu-se scene din vremea de liceu care nu se mai rentoarce si care, de aceea te nvaluieste n mantia melancoliei...
Dupa un sfert de veac...noi nu mai suntem aceiasi baieti cu hartaguri sprintare ci doar gatiti cu fire argintii pe la tmple.
A murit arcasul...cine nu l-a cunoscut pe Dumitru Strachinaru. Icoana fidela a lui ne apare clar- tnarul acesta modest, neatins de porniri si dorinte meschine, mai mult tacut, dar drz n statornicia ideii sale, a lucrat nentrerupt ziua si noaptea, vara si iarna la renvierea si organizarea arcasilor din Bucovina. A trecut nsa ca un vis frumos
Cartea aceasta merita sa fie citita, ntruct ne reda multe scene din viata romneasca bucovineana.
Limba de o frumusete rara si stilul curat ne face sa vedem din cititul primelor fraze, ca avem de-a face cu un om care mnuieste cu ndemnare pana.
Semneaza G.N.
Glasul Bucovinei, nr.4949 din 21.11.1936