Boabe de lacrimi


Scriu despre un om ct o ...Epoca Istorica. Un om ct sufletul neamului meu. O epoca n care se prelungeste viata mea, un sir lung de matanii...Undeva, napoi, ca o veriga dintr-un lant care merge n adncul unei fntni.

Vasile Plavan s-a nascut la 24 noiembrie 1889, n comuna Cupca, judetul Storojinet, ntr-o familie de tarani nstariti. Avocat, gazetar si publicist a fost un entuziast si un idealist de o aristocratica noblete sufleteasca, de distinctie morala, de bunatate si necuprinsa omenie.

Un tnar ager, de o statura potrivita, cu alura nobila, avnd ochii calzi, migdalati. O mustacioara eleganta, care i sporea farmecul.

Blnd cu cei netrebnici, conciliant cu cei rai si ignobili, blajin fata de toti hulitorii si certatorii de profesie si iertator fata de toti cari l-au nedreptatit sau persecutat si l-au jignit, Vasile Plavan a fost ntrega lui viata un mblinzit fanatic al idealului si n acelasi timp o nefericita victima a credintei lui sufletesti ca oamenii snt mai buni dect se nvedereaza n josnicia lor de toate zilele.

(Ziarul Suceava, nr.20, din 27.ian.1939, din Cernauti)

La 49 da ani s-a stins, lasnd n urma o luminoasa pilda de virtute, un nume de o rara puritate si un exemplu de adevarat romnism.

S-a vorbit mult depre dezradacinare, despre suferinta si lacrimile tacute ale celor ce si-au lasat n urma vatra stramosesca, cautnd n zadar mladite de sacara.

Nu putem uita, nu avem voie sa ne uitam radacinile. Trecutul revine, ne urmareste, ne aminteste de cei care si-au lasat cuvntuldin dragoste pentru neam, n lupta pentru pastrarea identitatii noastre romnesti.

Vasile Plavan a iubit mult taranul romn. Nu a uitat niciodata de unde plecase. Nu si-a uitat imasul si toloaca. A stiut sa fie prezent, printre tarani, printre elitele vremii, la fiecare eveniment.

n cartea sa Boabe de lacrimi, include cele mai frumoase articole din ziar caracteristice prin caldura si sinceritatea stilului.

A publicat Cele dinti mproprietariri n Bucovina- Sf.Ilie, Rarancea, Calafindesti, Prisacareni. (Calendarul Glasul Bucovinei pe anul 1923-Cernauti-pag.59-69)

A scris despre mproprietaririle din Bucovina, Mihova, Gura Humorului, Crasna, Radauti, Berhomet, Selectiu.

(Calendarul Glasul Bucovinei pe anul 1924, Cernauti, pag.41-49). Vasile Plavan a fost preocupat de a doua reforma agrara n Bucovina.si Scoalele de meserii si de negot

(Calendarul Glasul Bucovinei pe anul 1925, Cernauti, pag.138-140

Cei dezradacinati, au gasit doar, boabe, boabe de lacrimi, razletite ntr-o lume, poate rau ntocmita, de noi, de sisteme bolnave, de mentalitati otravite.

Asa a ramas si Bucovina, o lacrima a neamului romnesc, o lacrima pe care o tin strns n pumnu-mi de copil, ca sa-i simt mngiera. Tara Fagilor, locul mirific al carturarilor al frumusetii pure, a crestinismului naltator.

Citind cele scrise de unchiul meu Vasile Plavan, dupa attia ani, am ajuns sa cred, ca acele bobite, acel plns, mi-a urmarit existenta mea, a parintilor mei.

Daca Vasile Plavan si gasea sacara nverzita, destinul familiei ar fi fost altul.

Si noi cei pribegi, am fost ca nucul cel fraged scos din radacina.

Istoria ne-a aruncat, ca pe niste straini, devenind venetici n tara noastra.

Dar cnd scoti din radacini nucul fraged si-l muti n alt loc, la nceput el si pastreaza n salasul sau proaspat verdeata sanatoasa a vietii. Gospodarul care se razima pe aceasta spoiala de gnd si nu grijeste la vreme de pomul cu radacinile nsngerate, baga de seama dupa un timp cum frunzele nucului se lasa n jos triste, ngalbenesc si apoi cad la pamnt. Cu mhnire vede ca tulpina nucului nchirceste si prinde a se usca, se ncredinteaza ca pomul nu s-a prins, radacinile bolnave si necautate la timp neavnd puterea de a suge din mana pamntului binecuvntarea vietii. Scria Vasile Plavan.

Asemenea nucului fraged mutat, multi nu si-au putut gasi locul. Am ramas mereu n cautarea sevei pamntului stramosesc . Soarta sau voia Domnului ?

Iata de ce am considerat ca este bine sa conturez imaginea omului Vasile Plavan, prin texte vechi, completndu-i portretul.

n cursul celor 13 ani de munca n redactia ziarului Glasul Bucovinei am staruit pentru ntarirea elementului de bastina aici n Bucovina, pe temeiul credintei strabune n Dumnezeu, n cinste, corectitudine si mai ales n jertfa neprecupetita pentru interesele superioare ale Statului. M-am ncredintat ca mestesugul scisului zilnic mistuieste puterile omului mai mult dect alte ndeletniciri

(Vasile Plavan-Boabe de lacrimi, 1936)

end