„A mai căzut un stejar al românismului”- Nicolae Motrescu
Eleonora Schipor: „Ca bradul la poale de munte“, Editura „Zelena Bucovinei”, Cernăuţi
O carte dedicată lui Nicolae Motrescu, „al treilea frate talentat din viţa aleasă a Motreştilor”. A plecat subit din această viaţă zbuciumată la 18 martie 2008.
În „memoria sa luminoasă” Eleonora Schipor s-a hotărât să scrie despre profesorul şi publicistul Nicolae Motrescu, un om minunat ce a trăit o viaţă în demnitate şi adevăr, un vrednic fiu al Crasnei. O carte bine documentată, etape de viaţă ale profesorului, reflectată prin fotografii, interviuri, prezentări de carte, ecouri. O „prefaţă scrisă printre lacrimi” de către autoare, urmată de pagini inedite.
Biserica “Sfânta Treime” din Crasna (Bucureşti, 2005); “Crasna Bucovinei (1), (publicistică), Cernăuţi, 2006; Crasna Bucovinei (2), (folclor), Cernăuţi, 2007; coautor a monografiei “Crasna-un colţ de eternitate românească”, sunt titluri de cărţi ce au îmbogăţit bibliotecile bucovinenilor . A mai contribuit la aparţia cărţilor „Cântarea Carpaţilor” (autor Ilie Motrescu, Storojineţ, 2008), „Între vis şi realitate” (autor Maria Motrescu-Popescu, Cernăuţi, 2008) şi „O privighetoare de munte cu nume de baladă” (autor Eleonora Schipor, Cernăuţi, 2008).
Despre valoarea lucrărilor profesorului Nicolae Motrescu s-a scris mult. Apreciat de jurnalişti, de scriitori de marcă.
„A mai căzut un stejar al românismului”, scrie scriitorul dr. docent universitar Ilie Popescu. ”Cărţile scrise, faptele rămase, urmele pe Pământ ale compatriotului nostru Nicolae Motrescu vor rămâne veşnic vii, în inimile românilor de pretutindeni.
Un nume frumos nu moare niciodată”.
Bradul falnic de la poalele Carpaţilor s-a frânt pe neaşteptate, scrie Eleonora Schipor.
„S-au zguduit munţii aceştia frumoşi, cărora poetul-martir Ilie Motrescu, le-a dedicat prima sa culegere, s-au clătinat brazii şi stejarii de pe Corhana, au ţipat a jale toţi vulturii un ropot de jale a Crasnei la straşnica veste-marele fiu al Crasnei, Omul cu literă mare, profesorul de elită, talentatul autor de cărţi, românul Nicolae Motrescu din Crasna Putnei nu mai este.”
Volumul „Ca bradul la poale de munte”, este plin de tristeţe. Un fiu al Crasnei plecat în altă lume. ”Nicolae Motrescu a fost un om deosebit, cu o inimă mare şi iubitor de tot ce-i frumos, dârz şi cutezător, frumos şi la chip, vesel şi plin de viaţă.”
Eleonora Schipor prin această carte şi-a omagiat colegul şi a făcut o promisiune: de a continua ce începuse cu Nicolae Motrescu, o nouă carte despre istoria bisericilor din Crasna.
Nicolae Motrescu a lăsat “o urmă de ne-uitat pe Pământ”.
MARIANA GURZA
Revista Neamul Românesc, 2011