Eleonora Schipor: O zi deosebită pentru satul Cupca
În fiecare an ziua de 21 noiembrie este deosebită pentru toți locuitorii satului Cupca. Pe stil vechi sărbătorim ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, iar la Cupca este și hramul bisericii.
Vechea biserică din Cupca, declarată monument de cult, are peste 230 de ani de când a fost ridicată. Zeci de ani aici au avut loc toate slujbele, prohodurile, pomenirile, hramurile…
Din 1995 (anul când a fost sfințită), alături de biserica veche se află și noua biserică a satului ridicată prin strădania cupcenilor, dar și cu susținerea enoriașilor din comunele învecinate. Hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil adună în fiecare an multă lume din mai multe sate de pe Valea Siretului, și nu numai. Un mare sobor de preoți oficiază serviciul divin.
De peste 20 de slujește cu credință și evlavie în această biserică preotul-protoiereu Vasile Cuciurean. Deja al doilea an tot în această biserică slujește și fiul lui, tânârul preot Ilie Cuciurean. E îmbucurător faptul că avem în acest frumos sat bucovinean o dinastie de preoți.
Anual, preoții cât și dascălul (cantorul) Vasile Dușceac, sunt invitați la începutul, cât și la finele anului de învățământ, să binecuvânteze și să sfințească școala. Lucru ce îl fac cu plăcere.
Aflate chiar în vecinătatea școlii cele două biserici din Cupca se înalță atât de frumoase, mărețe, minunate… Adevărate obiecte de cult, ridicate spre mântuire și evlavie, credință și speranță în zile mai bune.
Nu departe de biserică se află capelița ridicată în memoria tuturor celor care au avut de suferit de pe urma regimului totalitar. Aici depunem anual jerbe și buchete de flori în memoria tuturor celor ce au fost deportați, judecați fără de vină, împușcați la Fântâna Albă, duși fără voia lor pe alte meleaguri străne, de unde doar foarte puțini au revenit la baștină. Vom menționa că în satul Cupca au fost ridicate și sfințite până în prezent 12 capelițe.
Felicităm toți enoriașii satului Cupca cu prilejul sărbătorii creștine tradiționale dorindu-le sănătate, credință în Dumnezeu, speranță spre zile mai bune. Fie ca sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii bisericii și ai satului, să-i aibă în paza lor pe toți locuitorii acestui vechi sat bucovinean, iar credința, rugăciunea, speranța să dăinuie în sufletele lor acum și întotdeauna.
———————-
Eleonora Schipor
Ucraina, 2017