Teo Cabel: Lansare de carte. Reactualizare istorică – Manuela Camelia Sava

24 Feb 2015 by admin, Comments Off on Teo Cabel: Lansare de carte. Reactualizare istorică – Manuela Camelia Sava

Nu am fost cu ei, dar am învățat de la ei demnitatea!

La Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, vineri 20 februarie, ora 14,00, s-a lansat cartea „Experiența închisorii politice în memorialistica feminină”, volum ce a materializat  teza de doctorat a autoarei Manuela Camelia Sava. Am fost  prezent împreună cu poetul Laurențiu Belizan, ca invitați, reprezentând  Cenaclul AntePortas din Buzău.

În Râmnicu Sărat, mai bântuie amintirile deținuților politici rămași unii poate chiar neștiuți, în chinurile lor. Prezentul nu trebuie să îngroape în indiferență existența fostei pușcării. Indiferența este o ratare  a cunoașterii. Trecutul trebuie reactualizat. Istoria trebuie spusă. Dacă spusele acestea vor prinde rădăcini atunci viitorul este asigurat. Cât de oropsit ar fi un popor, transmiterea istoriei din generație în generație trebuie să rămână la fel de actuală ca ultimele noutăți  din domeniul IT, de exemplu.

Prof. dr. Manuela Camelia Sava pune în practică acest deziderat. Am  dedus, din această carte, că în vremurile de rătăcire a umanului, în mocirla dictaturii, nu este vizat bărbatul sau femeia, ci omul în genere. Omul instruit, omul cu caracter, cel care le poate ține mintea și sufletul treaz celorlalți. Cum ajung unii victime, din cauza conjuncturilor, este tot o demonstrație a derapării mersului normal al unei societăți.  În dictatură nu există justiție, decât pentru aspectele mai domestice ale existenței. În rest, totul este un tăvălug ideologic care trebuie să măture orice mic semn de împotrivire, de ridicare a capului, de conștientizare și apoi de propagare a conștientizării, considerate ca pericole ce pasc „bunul mers” al lucrurilor.

Slujba de pomenire în memoria celor care au suferit  în închisorile comuniste s-a ținut, la începutul evenimentului, de către preoții: Gheorghe Bivolaru, Asănache Cristian, Asănache Marius. O continuare a unui firesc mod de viață, credința poporului român,  pe care, acum, încearcă unii să o slăbească , după părerea lor, scoțând-o din școli.

Cartea  a fost prezentată de prof. univ.dr. Vasile Spiridon, critic literar, membru USR. Impresionat de vizita la fosta pușcărie, vorbitorul a semnalat tendința de bagatelizare a istoriei, tinerii, mulți dintre ei, necunoscând istoria românilor din ultimii 30 de ani. Din punctul său de vedere, cartea este de actualitate recentă . Originală, abordează problema feminină în vremurile instaurării regimului comunist, regim care a lovit cu violență,  fără menajamente, structura valorică a culturii românești la rădăcină, pentru a sufoca orice rezistență intelectuală. Profesorul Vasile Spiridon  a pus întrebarea cum a fost posibil ca torționari de vârf,  Alexandru Nicolschi , să moară în patul său, după atrocitățile pe care le-a ordonat și de a căror executare se asigura personal. Nicolschi a interogat-o pe Adriana Georgescu, un nume cunoscut elitei interbelice, devenită  una dintre femeile torturate de vestitul călău.

Referindu-se la ciclicitatea istoriei, profesorul a formulat o ipoteză a revenirii unor asemenea fenomene.

Directoarea Centrului Cultural „Florica Cristoforeanu”,  Violeta Vîlcu, a vorbit despre suferința lui Corneliu Coposu din celebra închisoare a tăcerii, tot ea spunea că merge în fiecare an cu cei din clasa a IX-a  la fosta închisoare pentru a păstra vie memoria celor care au suferit aici. Și tot în fiecare an le vorbește despre viața din perioada comunistă.  M-am identificat în multe din cele spuse: sculat dimineața la 5,30 pentru stat la coadă la lapte, la butelii, (eram clasa a patra  când făceam lucrurile acestea) stat pe întuneric, frigul din apartamente( da, de multe ori era mai cald afară decât între pereții reci de beton).

Oare când avem conștiința istoriei pe care o trăim?

Profesorul  Răzvan Theo Chiriac a vorbit despre mișcarea de rezistență. E  trist, a spus, că trebuie să citim această carte.  Ceea ce s-a întâmplat, a continuat, este din cauza geografiei. Geografia ne-a defavorizat și ne-a făcut să fim la întretăierea intereselor altora.

Doamna judecător Mioara Donea, a ținut să precizeze că justiția de azi nu mai este acea mână care ducea la îndeplinire ordine ideologice. A sesizat indiferența tinerilor și lupta care trebuie să se ducă împotriva violenței, în școli, în familie, propunând chiar profesorilor prezenți întocmirea unui program pe baza căruia oameni ai legii să construiască această punte între tineri și lege.

Această cartea a fost scrisă după o documentare de cinci ani, teza de doctorat fiind susținută la Universitatea din București, sub coordonarea doamnei prof. univ.dr. Elena Zaharia Filipaș. Felicitări autoarei!

Evenimentul a fost completat de un moment muzical în interpretarea copiilor Sava Daria Maria, la pian, pregătită de profesorul Ghiulea Marcel ,și Untea Robert, la vioară.

Consider că această lucrare trebuie mediatizată și difuzată, fiind de interes public, ca o piesă dintr-un puzzle istoric de actualitate.

În sală au fost prezenți scriitoarea Valeria Manta Tăicuțu, redactor șef al revistei „Spații Culturale”, revistă care a găzduit și încurajat primele demersuri ale autoarei, poetul Nicolai Tăicuțu, membru USR, domnul profesor Sorin Cîrjan, viceprimarul municipiului Râmnicu-Sărat,doamna  profesoară Mioara Bahna, critic literar, membru USR, doamna Nina Beldie, consilier local, doamna Cornelia Pușcașu, consilier local,  membre ale clubului „Femina”, membrii cenaclului „Alexandru Sihleanu” din municipiu și  membrii familiei autoarei.

Teo Cabel

 

Sursa: http://stefanteodorcabel.blogspot.ro/2015/02/lansare-de-carte-reactualizare-istorica.html

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii