„Dialog intercultural“
MOTTO:
“Poezia este numai arta:ea este însăşi viaţa, însăşi sufletul vieţii. Fără poezie omul nu s-ar distinge de neant.”(Nichita Stănescu)
În vâltoarea circulaţiei informaţiilor de orice categorie, se regăsesc benefic şi cele legate de poezie. Mai este loc şi pentru exprimarea gândurilor în formule artistice , lucru încurajator. Adesea, poeziile scrise în limba română dar în diferite colţuri ale lumii, ajung din nou acasă, la origini, prin dăruirea autorilor, ai celor ce promovează valorile româneşti de pretutindeni.
Este şi cazul poeziilor semnate de ALEX AMALIA CALIN, scriitoare din New York, autoare a 10 volume dintre care unele în limba engleză , dar , de remarcat este, că primul volum a fost tipărit la Timişoara, la “Editura Andotour”,1997, iar acum , autoarea a revenit în acelaşi loc pentru a scoate încă o carte, “DIALOG CU ENTITATEA”.
Titlul te poate duce la gândul unei mărturii făcute divinităţii , poate însemna o raportare la divinitatea care ne dirijează, sau , lasă loc oricăror alte interpretări legate de acest fir nevăzut dar atâta de miraculos , raportul om-univers, om -Dumnezeire.
Poezia propusă de ALEX AMALIA CALIN, în volumul amintit, are alte accente decât cele din volumele anterioare, după cum remarca VERONICA BALAJ, scriitoarea care a semnat şi o întâmpinare la primul volum al autoarei, la prezentarea cărţii recente facuta la “CENACLUL PAVEL DAN ” condus de prof. Rodica OPREANU. Dacă în celelalte volume, autoarea mergea pe linia unei exprimări cifrate, unde sacrul intervine subtil, cu versuri scurte, condensate, de data aceasta se repliază pe forma versului îndelung desfăşurat , adesea explicitând despre ce este vorba.
Volumul ”DIALOG CU ENTITATEA” are o prefaţă semnată de Ştefan Stoenescu din New York, care semnalează punctele specifice poeziei semnate de poeta ALEX AMALIA CALIN. “Poeta…are un temperament de luptătoare …şi ..disponibilităţi sufleteşti ce o branşează la circuitele de înaltă tensiune ale comuniunii mistice cu transcendenţa”, spune autorul prefaţei.
Nu este o poezie modernă în totalitate şi nu este o poezie clasică…este o forma poetică ce aparţine doar autoarei. Un limbaj propriu al universului său interior, unde framântările îşi găsesc rostul într-un mod inedit.
Acest limbaj liric îl regăsim şi în celelalte volume semnate de poeta ALEX AMALIA CALIN.
Poeta a recurs la înnoirea unor termeni , câstigandu-şi nota de particularitate, în volumele precedente, iar acum merge pe tonalităţi precum cele ce urmează : ”Entitatea- porţi durerea incoloră/ pe năzuinţele încă ancorate/fără vestea apelor în reflux permanent/pătura vieţii nu te acoperă/nici cu trecutul ,nici cu prezentul/ţesut din fire scurte cu multe noduri/ care se destramă mereu fără nici un cuvânt/”(pag 16. vol.”Dialog cu entitatea”.)
Legatura cu divinitatea ocupă un spaţiu aparte. Prin profunzimea versurilor ei , există un dialog sacru, care, pentru poeţi, este primordial.
O continuitate a limbii române peste mări şi oceane, este lăudabilă. Vorbim din nou despre puntea dintre lumi, despre acest limbaj atât de frumos ce îşi găseşte loc prin poezie.
O felicităm pe autoare pentru tenacitatea de care dă dovadă, pentru dăruirea şi arderea ei în lumea cuvintelor, aşteptând-o din nou acasă cu alte volume. Un dialog intercultural care va ţine vie limba noastră indiferent de loc.
Românii plecaţi sunt parte din noi. Creaţiile tuturor vin să certifice faptul că inima lor este ŢARA şi niciodată nu se vor desprinde de acest loc binecuvântat.
MARIANA GURZA
Timişoara