Eleonora Schipor: Pentru mântuirea sufletului și speranță în viitor
Aflându-ne într-o perioadă complicată am hotărât să organizăm un șir de pelerinaje pe la mănăstirea din România. Scopul principal este de a cunoaște cât mai multe lăcașe sfinte, de a afla istoria, așezarea geografică, și menirea lor. Iar acum la toate acestea am adăugat și rugăciunile noastre pentru pace și liniște în Ucraiana.
Suntem un grup de intelectuali de la Pătrăuții de Jos, uneori ne mai însoțesc și oamenii din alte sate, toți membrii ai Societății de cultură românească „ M. Eminescu”. Primul popas îl facem aproape întotdeauna la sfânta mănăstire Putna unde suntem primiți cu multă plăcere, suntem cazați și ni se poartă de grijă.
Le aducem sincere mulțumiri starețului mănăstirii Arhimandritului Melchisedec, părintelui Isac care are grijă de masa și cazarea noasrtă, călugării sunt în unele cazuri ghizi, însoțitori, în altele pur și simplu stau de vorbă cu noi, ne povestesc lucruri minunate și interesante. Ne închinăm, plătim slujbe pentru pace și sănătate, procurăm icoane, cruciulițe, mir, aghiasmă, cărți, acatiste, atât la Putna cât și la celelalte mănăstiri.
În afară de binecunoscutele mănăstiri din zona Sucevei așa ca Sucevița, Moldovița, Voroneț, Humor, Marginea, Sfântului Ioan de la Suceava, Dragomirna, am mai vizitat și mănăstirile Probota, Râșca, Slatina, schitul Daniil Sihastru, Arbore.
O adevărată descoperire a fost pentru noi mănăstirea Doroteia aflată la 7 km. de la Gura Humorului, o adevărată oază a evlaviei și rugăciunii, aflată între munți, mănăstirea «Scimbarea la față» cu călugări ce s-au rugat alături de noi, ne-au găzduit cu multă plăcere. De trei ori am fost cu micile grupuri de perelini la această frumoasă mănăstire, unde de două ori am fost și căzați. Starețul Iustin și părintele Spiridon, dar și toți ceilalți călugări și lucrători sunt niște oameni minunați. La ultimul perelinaj efectuat am stat și la slujba de dumunică.
O altă descoperire pentru noi a fost și mănăstirea Cămârzani, mănăstire de maici, un adevărat complex religios, o mare și frumoasă mănăstire în care slujesc 120 de maici.
La circa 2 km. de mănăstirea Dragomirna se află schitul sfinților apostoli Petru și Pavel, cu un specific aparte, cu o arhitectură deosebită.
În drumurile noastre am descoperit două mănăstiri pe stil vechi Slătioara și manăstirea Sfântului Mina.
Deja am reușit, cu ajutorul bunului Dumnezeu, să efectuăm perelinaje pe la toate toate mănăstirele din zona Sucevei, am fost la câteva mănăstiri din zona Neamț, anul acesta am fost deja și la câteva din zona Moldovei.
De la fiecare mănăstire procurăm câte ceva de amintire, pentru sine cât și pentru cei dragi de acasă. Iar principalul este rugăciunea, liniștea sufletească, faptul că ne închinăm la icoanele făcătoare de minuni, la moaștele sfinților, că simțim o împăcare deosebită, devenim mai buni, mai sinceri, mai înțelegători…
Dacă dovedim vizităm și muzeie, izvoare făcătoare de minuni, monumente, cruci și locuri simbolice, alte locuri deosebite, admirăm peisaje și bineînțeles ne fotografiem spre amintire.
Aș vrea să aduc sincere mulțumiri șoferilor noștri din Pătrăuții de Jos, domnilor Gheorghe Fedorean, Sevastian Tarâța și Ruslan Buta, cu care de obicei ne deplasăm, doamnei Eleonora Moldovan Consul General al României la Cernăuți pentru eliberarea vizelor, cât și domnului Vasile Bâcu, președintelui Societății de cultură românească «M.Eminescu» pentru ajutorul acordat la întocmirea vizelor și trecerea la frontieră.
Bunul Dumnezeu să ne ajute și să fie pace pe pământ.
—————————-
Eleonora Schipor
Ucraina