Valeriu Dulgheru: Încotro dreapta unionistă?
”Să știți: de nu veți ridica / Din rândul vostru un proroc -/
În voi viața va seca, / zadarnic soarta veți ruga, /
Câți scoși veți fi atunci din joc / Și veți rămâne făr’ de noroc”.
(A. Mateevici)
Situația de pe dreapta basarabeană este una catastrofală. În alegerile parlamentare din 2018 există marele pericol de a se repeta catastrofa din alegerile din 2001, când puzderia de partiduțe democrate s-au avântat de unele singure în alegeri, aducându-le pe tipsie comuniștilor 21 de mandate și o guvernare de opt ani. Asta în pofida faptului că stimații V. Muravschi (PNȚCD), M. Rusu (PL), aripile Nedelciuc (din PFD) și Dolganic (din PPCD) au făcut tot posibilul pentru a realiza unificarea forțelor democrate însă liderii PFD, PPCD, PCRM, PSL au rămas surzi, căutând argumente ”serioase” pentru a nu se uni. De ex. după ce practic se ajunsese la concluzia ca pe trunchiul PSL-ului să se altoiască viitorul partid unificat, urmând ca în toamnă să aibă loc congresele celor trei partide (PSL, PL și PNȚCD) și să se finalizeze cu fuzionarea lor, liderul PSL O. Serebrian a declarat: ”Noi am făcut congresul Partidului în primăvară și nu putem organiza congrese în fiecare luna. Noi putem rezerva 1/3 din locuri în consiliul republican al Partidului”. Argument foarte serios de a nu face unificarea forțelor. Să ne punem întrebarea: unde este acum acest partid atât de ”important”? Sunt sigur să se fi procedat corect rezultatul ar fi fost cu totul altul. Un pol unificator atrage alegătorii numărul lor fiind mai mare decât suma componentelor separate. Problema e ca acum se repetă aceeași situație. Câțiva lideri ai partidelor unioniste din ambâț propriu nu doresc unificarea forțelor unioniste. Dar mai sunt membrii acestor partide. Oare ei nu doresc realizarea dezideratului național – reunirea cu Patria-Mamă? De ce tac? De ce nu fac presiuni asupra liderilor lor să-i trezească la realitate?
Majoritatea discuțiilor la diverse talk-showuri, mese rotunde se fac în jurul segmentelor de stânga și de centru-centru dreapta. Despre segmentul de dreapta practic nu se vorbește de parcă nici nu ar exista. Iar acest segment, reprezentat în special de unioniști care conform sondajelor reprezintă aproximativ 30%, este unul foarte important. De ce atunci aproape că nu se vorbește despre acest important segment? Pentru că la moment pe acest segment nu există nicio forță politică importantă capabilă să gestioneze potențialul acestui sector. PL, PLR, PNL, PUN separat nu sunt în stare să pună în valoare acest potențial. Actualmente dreapta este ca o turmă fără baci, înconjurată de lupi flămânzi.
Problema unificării forțelor de dreapta din Basarabia este una dintre cele mai importante la moment (luând în considerare alegerile din 2018) dar și dificile (luând în considerare extrema dispersare a forțelor de dreapta în partiduțe mici fără putere de decizie). Acest mare pericol care ne paște îl înțeleg (poate mai bine decât cei din Basarabia) frații noștri din Țară și Diasporă care, dispersați pe trei continente, în ultimele alegeri au dat dovadă de înțelepciune și maximă organizare. Ei au înțeles un lucru simplu de tot (pe care nu-l înțeleg liderii partiduțelor liberale) că doar împreună pot stăvili tăvălugul dodonist-plahotniucist și crea condiții de revenire acasă a sutelor de mii plecați (de nevoie!).
În acest scop Alianța 2012 și alte organizații prounioniste au organizat pe 20 august la București în Palatul Parlamentului o foarte importantă pentru românii din Basarabia acțiune – crearea alianței ”Centenarul”. Pentru această zi Bucureștiul a devenit Meka reprezentanților tuturor unioniștilor din Basarabia, din Țară și din Diasporă. Conferința a fost deschisă de președintele ”Acțiunea 2012” tânărul George Simion care a menționat: ”Reîntregirea Țării este proiectul nostru de Țară. Ajunge cu vorbele. Suntem peste 100 de organizații unioniste care ne-am dat mâna. Între 60-80% de români din Țară doresc unirea Basarabiei cu România”. Într-adevăr, ajunge! Din păcate până acum mai mult s-a vorbit de unire, liderașii mai mult s-au autointitulat ”unici unioniști”, nefăcând pentru aceasta nimic. Dimpotrivă. Domnul G. Simion a prezentat unul din planurile Alianței: organizarea la 27 martie 2018 a unui marș de la Alba Iulia (capitala reunificării Țării!) la Chișinău, unde a fost pus începutul creării României Mari.
A urmat discursul înflăcărat al liderului tinerilor de la ”Onoare, Demnitate, adevăr” (ODIP) Vlad Bilețchi care printre altele a menționat: ”Anul 2018 poate și trebuie să devină unul de cotitură. Ne asumăm să ajungem în fiecare casă unde să aducem adevărul despre avantajele Unirii”. Bravo!!! Acești minunați tineri prin acțiunea ”Caravana Unirii!” lansată în vara a. 2016 și continuată în 2017 au adus deja acest adevăr în multe case.
Vitalie Cojocaru, liderul organizației de tineret ”Tinerii Moldovei” a venit cu ideea creării Marii Hărți Interactive a Unioniștilor și cu un îndemn către toți unioniștii să fie ajutați. Să-i ajutăm în această nobilă acțiune.
Un alt tânăr, Cozmin Iosup din Covasna, județ populat majoritar de maghiari unde drepturilor românilor sunt încălcate frecvent, a menționat în discursul său de la înalta tribună: ”Românii din Covasna și Harghita luptă pentru refacerea României de la 1918. Basarabia a fost și este pământ românesc!”.
Tânărul Ion Dașcenco de la Blocul Unității Naționale (BUN) a declarat și el: ”Singura soluție pentru Basarabia este Unirea. Nu trebuie să ne scăldăm în orgolii, să facem front comun și să realizăm Unirea”.
Alexe Rotaru, promotor al proiectului ”Cunoașteți Țara!” a informat: ”Avem o țară cu suflete mari. Peste 100000 de basarabeni și/au cunoscut Țara. Sute de organizații, instituții de învățământ au contribuit la aceasta”.
Marian Clenciu, președintele Asociației ”ProBasarabia și România” ia îndemnat pe cei prezenți: ”Să trecem la treabă. Asociația vine cu trei propuneri concrete:
– A face un demers către ministrul economiei să aloce de urgență sursele necesare pentru realizarea activităților legate de Centenar;
– Înserarea în constituție a dreptului fiecărui cetățean de a decide modificarea hotarelor , să/și exercite dreptul de Reîntregire a României”.
Pentru o Românie unită, prosperă! Hai să dăm mână cu mână”.
Constantin Codreanu, deputat, președinte al Comisiei parlamentare pentru românii de pretutindeni, vicepreședinte al partidului ”Partidul Unității Naționale”: ”Reunirea este inevitabilă. Mă bucură faptul că am ajuns să vorbim despre Unire în mod pragmatic. În acest sens vin cu trei propuneri:
– Referitor la problema cetățeniei românești – să înaintă, o rezoluție prin care să cerem guvernului să-i ajute pe românii basarabeni să-și redobândească cetățenia;
– Crearea unei circumscripții separate pentru Basarabia – circumscripția nr. 44;
– Liderii partidelor politice unioniste din Republica Moldova să formeze de urgență o Alianța în alegerile parlamentare din 20018”.
Titus Corlățeanu, parlamentar, ex-ministru de externe al României: ”Despre idealul unității naționale țin să mă opresc asupra unui răspuns dat odinioară ministrului de externe al Rusiei S. Lavrov: ”Tot ce se întâmplă în Republica Moldova, soarta Republicii Moldova reprezintă un obiectiv legitim pentru România…Referitor la proiectul european al RM – o ajutăm să iasă de sub influența Rusiei însă ar fi bine să nu mai dăm speranțe deșarte cu privire la aderarea la UE, totodată dacă le închidem ușa celor cu vocație europeană fiți siguri că vor fi preluați de imperialismul rusesc. Basarabia nu poate rezista de una singură. Ea trebuie să revină acasă în România. Rădăcinile unui neam nu pot fi șterse. În practica internațională au mai fost astfel de cazuri. Ceea ce nu le-a fost refuzat germanilor de ce să ni se refuze nouă? Doar că această problemă trebuie cât mai mult internaționalizată”.
Ludmila Pârhaniuc, vicepreședinte al județului Prahova: ”Universitatea ”N. Iorga” de la Vălenii de Munte a fost o importantă acțiune din programul ”Cunoașteți Țara!” care a avut loc recent. Istoria își bate joc de cei care nu o cunosc. Nu mai vreau să vin de acasă acasă. Prahova iubește Basarabia. Să dea Domnul să ne vedem într-o Românie Mare”.
Mariana Gâju, vice președinte al Asociație Comunelor din România: ”Asociația Comunelor din România include 2683 de comune cu o populație ce reprezintă 49,8% din întreaga populație. Deci cel puțin jumătate din populație vor Unirea. 500 de primari din cele două state au semnat Unirea în cetatea Alba Iulia. La 27 martie 2018 ne vom deplasa la Chișinău unde vom face Unirea. Legea României din 2014 a permis alocarea surselor financiare localităților din Basarabia pentru infrastructură…Astăzi va avea loc înfrățirea a cinci primării din România cu cinci primării din Basarabia”.
Nicolae Dabija, președinte al ”Sfatului Țării 2”, în stilul său inconfundabil a ținut un discurs vibrant, din care pot fi menționate următoarele: ”Dacă la Chișinău și Bucutrești s-ar fi dorit Unirea se făcea la 1991. Totuși Unirea este inevitabilă. Basarabia este o lacrimă a României indiferent din ai cui ochi curge….Republica Moldova este ca o coadă de șopârlă ruptă care crede că-i va crește și capul. Dar aceasta nu se va întâmpla…Nu decalajul economic și decalajul de suflet ne joacă festa. Mișcarea unionistă ”Sfatul Țării 2” lucrează pentru scoaterea sârmei ghimpate din inimile românilor basarabeni prin formarea grupurilor care au plecat prin sate cu tinerii ODIP în cadrul ”Caravanei Unirii”…Rușii sunt încă prezenți în Republica Moldova prin puzderia de posturi televizate rusești, prin coloana a 5-a. Dacă englezul pleacă, luându-și rămas bun, rușii își iau rămas bun dar nu pleacă. Cine să-i facă să plece? Noi suntem mai buni ca ei, mai mulți dar nu suntem uniți. Să facem această unire între noi”.
Anatol Șalaru, ex-ministru al Apărării, vice președinte PUN: ”Cred că e timpul să ne oprim să tot medităm. Până în 2018 a rămas puțin, foarte puțin. Ași face un apel către toate partidele politice din România să semneze un Snagov 2, iar partidele politice unioniste din Basarabia să miargă cu o singură formațiune politică în alegerile din 2018”.
Mircea Popescu, președintele Consiliului Mondial Român: ”Mișcarea unionistă până la urmă se finalizează cu un act politic. În parlamentul României există deja 100 de parlamentari asociați în grupul parlamentar ”Prietenii Unirii” care trebuie să pregătească cadrul legislativ. În acest sens propun:
– Amendarea Constituției cu un preambul: ”Fiecare român e în drept să hotărască soarta teritoriilor românești. Românii își recunosc rădăcinile de neam, culturale și credință și România ca stat național unitar;
– Amendament consultativ, Art. 1, p.5.: ”Transferarea către referendum în cazul unor teritorii istorice populate cu români”.
După atâtea luări de cuvânt care au durat vre-o două ore lucrările au continuat la câteva mese rotunde separate printre care masa rotundă privind crearea de către partidele politice unioniste din Basarabia a Alianței ”Centenarul” pentru alegerile parlamentare din 2018. La ea au participat reprezentanți de prim rang ai PLR, PNL, PUN, ”Alianța Verde”, dar și ai asociațiilor obștești precum ”Sfatul Țării”, ODIP, ”Tinerii Moldovei”, ”Asociația veteranilor de război de pe Nistru”. Cu regret au lipsit reprezentanții Partidului Liberal. Președintele Consiliului Mondial Român a propus judicios ca această masă rotundă să înceapă de la ”Tabula Rasa”, de la o foaie curată, să pună un început serios fără condiționări, remușcări din trecut, dacă se dorește să se creeze ceva serios blocului ”Dodon-Plahotniuc” în viitoarele alegeri. Cu părere de rău unii lideri politici au rămas surzi la această chemare, nerealizând pre multe. Cu toate acestea a fost pus un început care va continua la Chișinău. Este evident că toți unioniștii din Țară, Diasporă și din Basarabia doresc apariția unui pol unionist puternic în importantele alegeri parlamentare din 2018.
Există două căi de creare a acestui pol:
– Fuziunea tuturor partiduțelor liberale într-un singur partid unionist;
– Crearea unui bloc electoral ”Centenarul”.
Crearea unui singur partid unionist , cu atât mai mult că toate cele 4 partide împărtășesc doctrina liberală, ar fi varianta cea mai bună. Însă este viabilă și crearea unui bloc electoral. În ambele cazuri trebuie găsit un lider care să-i unească pe toți în jurul idealului național unionist și să valorifice acest important segment electoral unionist de 20…30%. De asemenea, să fie capabil să creeze parteneri politici în blocul electoral de centru-dreapta (PAS, PLDM, PPDA, PPEM ș.a.) pentru a atinge acest deziderat.
Se observă clar că nu a fost pomenit în aceste scheme PL-ul sau ce a mai rămas din el (dar cred că a rămas foarte puțin dacă în alegerile prezidențiale au luat sub 2%). Păcat! S-a ajuns la marginea gropii. Ar mai avea o șansă acest important altă dată partid unionist – cedarea conducerii PL lui D. Chirtoacă. În situația lui aceasta ar fi și un act de bunăvoință din partea lui M. Ghimpu. Desigur e târziu acest pas, mult prea târziu, dar totuși la masa de tratative privind crearea Alianței ”Centenarul” D. Chirtoacă ar putea mai lesne să dialogheze cu foștii săi colegi de partid V. Saharneanu, A. Șalaru, A. Guțu, dar și cu V. Pavlicenco. M-aș adresa membrilor partidelor unioniste, faceți presiune asupra șefilor Dstra ca să unească și să constituie această alianță ”Centenarul”. Acesta va fi atât în interesul național dar și al fiecărui partid în parte. Prea importante sunt alegerile din 2018 ca să le ratăm.
———————
Valeriu Dulgheru
Chișinău
Septembrie, 2017