Mariana Gurza: O antologie de suflet în lumina timpului
Între muzică și literatură a existat dintotdeauna o legătură indisolubilă. Antologia de poezii, intitulată sugestiv Printre rânduri, printre gânduri, printre oameni, coordonator Mioara Hususan, apărută la Editura Singur, 2017 în “Colecția Scrisul de azi”, reunește armonic unsprezece poeți. ,,De ce Printre rânduri, printre gânduri, printre oameni? Pentru că așa s-a născut această antologie, măturisește Mioara Hususan. În prima fază, versurile și-au luat zborul în eter, pe unde radio, apoi s-au conturat în volume, autorii bucurându-se de succes și mediatizare în diverse reviste. Acest proiect, dorit de mult timp, s-a conturat abia acum, într-o primă ediție”.
Coordonatoarea antologiei a reușit să creeze o oază de liniște pentru iubitorii de frumos prin Romantic și Armonie. Muzica și poezia împletindu-se într-un mod ce transcende spaţiul și timpul într-un mod tainic. Mulți regăsindu-se pe aripi de vers împărtășind emoție, lirism, ritm, inefabil, lăsând arta să vorbească sufletului omenesc despre frumusețea existențială, despre iubire și durere, despre armonia ce am dori să fie prezentă în lume. Prin muzică, s-a creat o cale strălucitoare pe care poeții călătoresc pentru a aduce cântecul lor lumii. Ce ar putea exista ceva mai frumos?
Limbajul esențial al poeziei diferă de la autor la autor, fiecare având universal său poetic. Poeții Lavinia Bud, Elena Căruntu, Camelia Cristea, Dacina Dan, Vasilica Grigoraș, Mioara Hususan, Costache Năstase, Ioan Popoiu, Constanța-Doina Spilca, Nina Tărchilă și Volodea Gavril, reuniți pe aripi de vers, îmbogățesc volumul cu o poezie vie, bine ancorată în lirismul fiecăruia. Există în fiecare o personalitate bine conturată, din care se revarsă tainice stări sufletești. Fiecare poem exprimă trăiri unice care definesc eul liric al poeților. Doar echilibrul între evidenţă şi lirism ne poate îngădui să avem acces în acelaşi timp la emoţie şi claritate.
Sentimentele curg dintr-un prea plin sufletesc. Fie că avem de-a face cu o poezie clasică sau modernă, poemele au mesaj, multe evadează din cotidian. Simbolistica este prezentă așa cum tematica filozofică dau o notă aparte poemelor.
Pentru majoritatea, poezia este un refugiu, o contemplare a lumii, o respirație de zi cu zi. Tematica creștină prezentă deasemenea, înnobilează poetul.
Poezia modernă merge pe principiul disonanței, a metaforei revelatorii, unii folosind chiar principiul fanteziei dictatorial și a tehnicii ingambamentului. Autorii antologiei, deși diferiți, sunt copleșiți de rezonanța dragostei pentru poezie și pentru oameni.
De remarcat prezentarea lor excepțională în cuvinte puține dar pline de înțelesuri tainice. O antologie care merită citită cu atenție și apreciată pentru modul cum a fost coordonată și pentru mesajul poetic. Felicitări sincere tuturor autorilor! Argumentarea Mioarei Hususan este edificatoare…
,,.. În realitate, prin această antologie, frumosul învinge și cunoaște lumina.
Lumina tiparului și a lecturii. Lumina timpului, sub care această poezie, ca aspirație spre zbor a sufletului, va dăinui sau nu. Timpul, același prieten și dușman tăcut al fiecăruia. Timp care fuge Printre rânduri, printre gânduri, printre oameni!”
———————————-
Mariana Gurza
Timișoara
22 august 2017