Alexandru Nemoianu: Domnul Învățător !
Pare de necrezut dar iata ca vesnic tanarul Vasile (cunoscut in casa Boldea ai carei membrii au fost nasi parintilor sai, ca “domnul Vasilica”) a implinit, acuma cativa ani, patriarhala varsta, conform cuvantului Scripturii rezervata doar “celor tari”, de optzeci de ani si a trecut de ea, ramanand acelasi.
O varsta frumoasa, o varsta deplina, o varsta de aur. Dar aceasta varsta este atinsa de un om care si despre care, se poate spune cu toata convingerea, “ca nu a trait degeaba”.
Scoborator dintr-o straveche familie granicereasca din Patas, preoti din tata in fiu si fruntasi din genereatie in generatie, Domnul Invatator Vasile Popovici s-a artat demn urmas al inaintasilor sai.
Sa ne aducem aminte ca inca la inceputul veacului trecut, bunicul Domniei Sale, Preotul Vasile Popovici, a publicat o monografie a satului Patas. Prima monografie a unui sat almajan si monografie care ramane model al tuturor monografiilor de sat almajan ce au urmat.
Domnul Invatator, “domnul Vasilica”, a avut de infruntat crunta realitate a comunismului si in aceste imprejurari a trebuit sa isi aseze viata.
Daca privim in urma vom vedea ca el a facut o alegere egal inteleapta si curajoasa.
Nu s-a despartit de vatra strabuna. I-a ramas credincios si credincios pe viata. De fapt si-a jertfit posibilitatea de “marire”, a pus viata proprie sub interesul locului sau si Neamului sau.
Domnul Vasilica a devenit un invatator exemplar.
El a invatat sa scrie si citeasca mii si mii de almajeni dar in plus el i-a invatat sa fie oameni buni si oameni de omenie. Si aceasta implinire nu poate fi pretuita in valori omenesti.
Iar dincolo de asta ‘Domnul Vasilica” a fost mereu gata cu ajutor si sfat fiecaruia. Usa frumoasei sale gospodarii a fost si este deschisa tuturor celor care doresc sa ii calce pragul. Iar cei care o fac gasesc acolo bunatate,intelepciune, si o voie buna fara egal.
Ca amanunt semnificativ trebuie sa amintesc ca “Domnul Vasilica” a fost si a ramas maestru, dupa cunostinta mea, fara egal in arta pescuitului. De la el a invatat unul dintre fratii mei aceasta arta si aceluiasi frate Domnul Invatator i-a daruit un “ches” de peste facut din coaja de cires. Iar in vremea cand aveam poate opt sau noua ani, domnul Invatator m-a daruit cu ceva fara egal si care nu voi uita niciodata, pastrav afumat.
Dar ar fi incomplet daca nu s-ar adeveri si in “cazul” domnului Vasilica adevarul, ca ” intotdeauna in spatele unui mare barbat sta o femeie”. Iar in acest caz este vorba de “doamna Lina”, sotia domnului invatator Vasile Popovici. Una dintre cele mai autentice si mai elegante doamne, in intelesul cel mai deplin al cuvantului, pe care le-am intalnit.
Personal consider un privilegiu special faptul ca am cunoscut pe acesti oameni si ca ei m-au onorat ingaduindu-mi sa ii numesc prieteni si fini.
Fie ca Bunul Dumnezeu sa ii acopere cu Darul si Mila Lui acuma si intotdeauna.
———————————
Alexandru Nemoianu
Istoric
“Centrul de Studii și Documentare al Românilor-Americani”
(Valerian D. Trifa. Romanian-American Heritage Center)
Jackson , Michigan, USA
la
6 iunie 2017