Viorel Roman: Gânduri despre lume 2017
Cartea dr. Emil Vlad, Sebastian Oprescu si Serban Zodian din Colectia Geopolitica, Bucuresti 2017, 255 p. incepe cu Mediul international de azi in care sunt prezentate Tendintele politice, Transformarile economico-sociale, Vulnerabilitatiile inceputului de mileniu III si trece apoi in revista doct cu multe data statistice cam toate curente si doctrinele despre Putere si factorii de putere, de la Max Weber la S. Huntington, care sa permita apoi o evaluarea a Marii table de sah a lui Z. Brzezinski. Importanta si actuala este Modificarea tipologiei razboiului si Terorismul international.
Dupa acest cadru general generos si inedit se analizeaza caracteristicile Diplomatiei confidentiale sau secrete, conspiratiilor si comploturilor, ceea ce gasim mai rar in lucrari de prognoza. Autorii sunt constienti ca e dificil de abordat o astfel de tema fara a ajunge in sfera conspirationista. Rem viderunt, causam non viderunt, Aurelius Augustinus. Nu vedem, intalegem cauza, asa ca o punem pe seama unor forte oculte. Evreii se bucura in acest sens de a fi bagati mereu la inaintare ca si cand Vechiul si Noul Testamen n-ar forma o unitate indisolubila. Dupa Conciliul Vatican II / Nostra Aetate prezentarea sionismului si a vedea in presedintele, la varf in Ucraina numai evrei trece cu vederea cauza, incompatibilitatea milenara dintre catolici si ortodocsi.
Dupa aceasta privire globala in interviul Uniunea Europeana si „amicii“ ei, ajungem la: Ce va face Romania? Baronii ortodocsi moldo-valahii, o elita traditionalista si atasata de structuri de putere bazate pe clanuri regional-familiale quasi boieresti bine cunoscute din „Bizant dupa Bizant“ (N. Iorga), trebue inlocuita. Greu de spus de cine si cu cine, cand se nasc mai multi romani in occident decat in tara, de aceea se asteapta un sprijin de peste ocean, un reflex la speranta postbelica „Vin americanii!“ Originalitatea cartii o gasim in cele 13 Ganduri despre lume, care permit cititorului in final sa gasesca locul si rostul romanilor in lume. O carte reusita, merita citita.
—————————————
viorel-roman-bremen.over-blog.
Bremen la 26 mai 2017