ICR New York: La Soirée de la Francophonie

27 Mar 2017 by admin, Comments Off on ICR New York: La Soirée de la Francophonie

La Soirée de la Francophonie

 

ICR New York, în colaborare cu Misiunea Permanentă a României la ONU și Reprezentanța Permanentă a Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) la ONU, organizează La Soirée de la Francophonie”, un eveniment de diplomație culturală de mare vizibilitate, prin care se sărbătorește Francofonia. Evenimentul va avea loc în data de miercuri, 29 martie 2017, în intervalul orar 18.00-21.00, la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York.

În cadrul evenimentului, ICR New York susține prezența a doi artiști de origine română, care sunt protagoniștii a două manifestări artistice, una din domeniul artelor vizuale și cealaltă muzicală.

Mai întâi, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie a artistului Roberto Dutesco. Expoziția va cuprinde o serie de șase fotografii alb-negru, de mari dimensiuni (1,2 x 1,2 m), pe care artistul a dedicat-o “Coloanei fără sfârșit” a lui Brâncuși.

 

Roberto Dutesco (n. 1961, București), cetățean canadian și stabilit la New York, este un artist plurivalent: fotograf, poet și cineast. El a devenit cunoscut pe plan internațional prin proiectele sale artistice cu fotografii ale cailor sălbatici de pe Sable Island (insulă canadiană din Oceanul Atlantic),  precum și ca autor al filmului documentar de lung-metraj, multiplu premiat, “Pe urmele cailor sălbatici” (o producție CBC/Arcadia, 2007). Dincolo de această temă centrală a artei sale, începută în 1994 și desfășurată de-a lungul a peste 20 de ani, Dutesco a dedicat un alt proiect major “Coloanei fără sfârșit” a lui Brâncuși – componentă a ansamblului sculptural de la Târgu Jiu (1938). În data de 6 iulie 2005, artistul a fotografiat încontinuu, timp de 24 de ore, monumentala coloană, văzută în diverse ipostaze, adesea în raccourci-uri foarte puternice, care îi accentuează volumetria geometrică. Rezultatul acestei experiențe personale unice, un adevărat “performance”, este o serie de 250 de fotografii alb-negru, dintre care cele monumentale sus-menționate vor fi pe simezele expoziției de la ONU.

Mai multe informații: www.dutescoart.com

 

Va urma un recital de muzică clasică, susținut de violoncelista și soprana Ariana Arcu, acompaniată live la pian de artista Yayoi Ikawa.

 

Ariana Arcu (n. 1976, Cluj-Napoca) a început studiul violoncelului la vârsta de 7 ani, în orașul natal. A absolvit Conservatorul “George Enescu”, din București, după care a obținut o diplomă de master și una de doctor la University of Alabama, din Huntsville, SUA. Printre profesorii săi s-au numărat Marin Cazacu, Carlton McCreery, Radu Aldulescu, Roland Pidoux.

Ariana Arcu a susținut recitaluri în România, America de Nord și de Sud, și a concertat de câteva ori, ca solistă, cu orchestre precum cea a Conservatorului București, The Huxford Symphony Orchestra of University of Alabama și The Shoals Symphony Orchestra.
A obținut mai multe premii la competiții naționale de violoncel, între care: Premiul I, la Constanța (1994), Premiul II, la Timișoara (1993) și la Ploiești (1992). De asemenea, este câștigătoare a “Elizabeth Hamner” fellowship, în 2009. În 2000, a fost invitată ca “guest-recording artist” pentru albumul “Acoustica” al legendarei trupe de rock Scorpions, cu care a concertat în Coreea de Sud, Singapore, Thailanda, India și de-a lungul Europei.

În prezent, deține funcția de “assistant principal cello” în cadrul Huntsville Symphony Orchestra, și este membră a Facultății de muzică de la University of Alabama, din Huntsville, și de la Oakwood University. Din 2010, este membră a cvartetului de coarde Arrhythmia, alături de membri ai Alabama Symphony; cvartetul a colaborat cu câștigătorul premiului Grammy, bandoneonistul Raul Jaurena, cu a înregistrat albumul “The Five Senses”, în 2014, și a avut mai multe concerte în Europa și SUA.

Ariana Arcu și-a început de curând și o carieră de soprană, dând astfel curs pasiunii sale dintotdeauna pentru operă. În 2015, a debutat în producția Ars Nova a “Nunții lui Figaro”, de Mozart, în rolul Cherubino, după care, în 2017, a primit rolul Mimi din “La Bohème”, de Puccini. Artista continuă colaborarea cu profesoara sa, dr. Ginger Beazley.

Artista va interpreta următorul repertoriu:

Francis Poulenc – “Les Chemins de L’Amour” (5 min.) – voce și pian;

J.S. Bach – Suite no. 3 in C Major (Prelude, Sarabande, Gigue) (10 min.) – violoncel solo;

Giacomo Puccini – La Bohème : ariile “Mi Chiamano Mimi” (5 min.) și “Donde Lieta” (4 min.) – voce și pian.

Prin acest repertoriu, artista va omagia compozitorii francezi sau inspirați de muzica franceză, cultura franceză și francofonia: F. Poulenc a fost un compozitor francez; suita, ca gen muzical, își are originea în cultura franceză, iar marele Bach a scris șase suite pentru violoncel solo; “La Bohème” este una dintre cele mai celebre opere, libretul e bazat pe un roman al scriitorului francez Henri Murger, iar acțiunea se petrece la Paris.

Cele două momente artistice vor fi incluse în cadrul unei ceremonii mai ample, conform următoarei desfășurări:

 

– Intervenții (exclusiv în limba franceză): șeful Reprezentanței Permanente a OIF la ONU, doamna Patricia Herdt; ambasadorul  Madagascarului la ONU (în calitate de Președinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni la ONU), domnul Monsieur Zina Adrianarivelo-Razafy; Reprezentantul Permanent Adjunct al României la ONU, doamna Elisabeta David – vernisarea expoziției dedicate lui Brâncuși; ambasadorul Haiti la ONU, domnul Denis Regis și adjunctul Secretarului General al ONU, doamna Amina Mohammed;

– Decernarea premiilor Francofoniei pentru activitate deosebită în cursul anului 2016 la New York;

– Concert de muzică clasică cu soprana si violoncelista Ariana Arcu (România)

– Receptie protocolară, cu preparate culinare și băuturi tradiționale, oferite de diverse țări francofone, între care și România.

 

Evenimentul, de înaltă ținută diplomatică și culturală, se va adresa prioritar mediului diplomatic francofon de la New York – ambasadori și diplomați ai misiunilor permanente acreditate pe lângă ONU, înalți funcționari ai ONU, reprezentanți ai Consulatelor Generale și Institutelor Culturale ale statelor francofone la New York -, precum și profesorilor de la universitățile cu departament de limbă franceză și liceele franceze din oraș.

—————————————–

Comunicat de presă ICRNY

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii