Eleonora Schipor: ,,Florile Dalbe” de la Pătrăuții de Jos ne-au încântat din nou prin prezentarea datinilor de iarnă

14 Jan 2017 by admin, Comments Off on Eleonora Schipor: ,,Florile Dalbe” de la Pătrăuții de Jos ne-au încântat din nou prin prezentarea datinilor de iarnă

 

În ciuda frigului, a ninsorii, a crivățului ce a bântuit câteva zile pe meleagurile bucovinene, în Pătrăuții de Jos, sat cu frumoase tradiții culturale, a avut loc sărbătoarea obiceiurilor, datinilor de iarnă.

          La căminul cultural, ca în fiecare an, de altfel, s-au adunat săteni, activiști ai satului, conducerea lui.

          Membri ansamblului popular MUGUREL, condus de mulți ani de neobosita doamnă directoare a căminului cultural Larisa Popescu-Chedic mai întâi i-au colindat, i-au sorcovit, i-au felicitat pe toți cei prezenți. Pe urmă grupele mai mari au venit în scenă și i-au încântat pe spectatori cu minunatele lor dansuri Hora, Bătuta, Sârba, Ardeleanca etc., au adus parcă și o nuanță de căldură sufletească sătenilor și oaspeților prezenți. Mugureii noștri dau dovadă de adevărat profesionalism încântând pe oricine și oriunde cu frumoasele lor dansuri. Sincere mulțumiri neostenitei lor îndrumătoare, doamnei Larisa Popescu-Chedic pentru munca depusă în toți acești ani. De asemenea aducem mulțumiri părinților acestor copii pentru că au grijă de vestimentația cuvenită, îi susțin material și îi încurajează spiritual. Le mulțumim învățătorilor și profesorilor, direcției școlii locale pentru susținere și promovare, pentru înțelegerea de care dau dovadă.

          Au fost prezenți și membri corului bisericesc «Adormirea Maicii Domnului», condus de profesorul Ion Costinean, cu susținerea virtuosului instrumentist Ilie Schipor și cu binecuvântarea preotului Dumitru Gavriloae. Ei ne-au bucurat inimile că câteva colinde și cântece religioase. Cu un buchet de colinde religioase coriștii ne-au încântat și în ziua de Crăciun în sfânta biserică. Un grup de copii de la Ș. M. din Pătrăuții de Jos, conduși de profesorul Ion Costinean de asemenea au cântat, au colindat, au recitat versuri dedicate sfintelor sărbători.

 

          Surpriza serii au fost oaspeții de la Vicovu de Sus, care înfruntând frigul și ninsoarea au ajuns la Pătrăuții de Jos. Membri grupului «De-ai lui Ștefan noi oșteni» conduși de inimosul profesor de religie de la liceul «Ioan Nistor» din orășelul Vicovu de Sus, ne-au încântat cu un buchet de minunate colinde românești, ne-au adus în dar un Plugușor de toată frumusețea, ne-au cântat cântece de sărbători, aducându-ne în dar o frumusețe de nedescris a acestor generoase sărbători de iarnă. Mulțumirile noastre domnului profesor Vasile Schipor, conducerii liceului din Vicovu de Sus, în special domnului director Barbuța, părinților, dascălilor și tuturor celor care îi susțin, le ajută, îi încurajează.

          Ne-au onorat cu prezența lor la sărbătoarea noastră doamna Consul General al României la Cernăuți Eleonora Moldovan, redactorul-șef al ziarului Zorile Bucovinei Nicolae Toma, redactorul acestui ziar Felicia Toma. Din cauza vremii de afară n-au putut fi prezenți încă câțiva invitați, dar care ne-au transmis mesajele lor de felicitare și susținere.

          În fața celor prezenți au luat cuvântul doamna Eleonora Moldovan, domnul primar al satului Gheorghe Fedorean și subsemnata. Toți s-au referit la importanța acestor sărbători, la promovarea și valorificarea în continuare a vechilor obiceiuri, la păstrarea tradițiilor, la relațiile stabilite între pătrăuceni și partenerii noștri de proiect cultural vicovenii, la prietenia, și dragostea de frumos, de cântec, dans, colind, poezie, rugăciune…

          Sincere mulțumiri aducem domnului primar al satului Pătrăuții de Jos. Gheorghe Fedorean, că ne susține și este alături de noi la toate inițiativele noastre. De asemenea mulțumiri aducem membrilor comitetului organizatoric al diferitor măsuri culturale, literare, condus de doamna Larisa Popescu-Chedic, profesorului școlar Valeriu Zmoșu, șoferului ambulanței sătești Ionel Schipor, șefei clubului din Arșița Natalia Cobeli, bibliotecarei șefe Maria Ștefureac și altora care sunt întotdeauna gata să dea o mână de ajutor atunci când e nevoie.

          Tuturor un an bun, pașnic, fericit, cu sănăte, împliniri, bucurii,  realizări depline și tot binele Pământului.

 

Eleonora Schipor

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii