Prof. Dr. Viorel Roman – Platforma România100

21 Oct 2016 by admin, Comments Off on Prof. Dr. Viorel Roman – Platforma România100

Imagini pentru viorel roman gurzaPlatforma România 100

prevede: „In 2018, Romania va celebra centenarul Marii Uniri. 100 de ani au insemnat cicluri dramatice, de la totalitarism catre democrație, de la razboaie și crize profunde la integrarea in NATO și Uniunea Europeana. Daca vrem ca Romania sa creasca, avem nevoie de o reforma profunda a statului. Avem nevoie de o reîmprospatare profunda a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, sa ni le asumam dincolo de angajamente politice și cicluri electorale.“ (Prim-ministru Dacian Ciolos, Bucuresti la 17 octombrie 2016)

In calea tuturor rautatilor, emanciparea nationala si sociala a romanilor a inceput cu Unirea cu Roma a ardelenilor 1698, cu Unirea Principatelor 1859, cu Marea Unire 1918, cu aderarea la UE/NATO 2007. Ce urmeaza? Apropiata vizita a papei Francisc are nolens, volens o legatura atat cu aceasta emancipare de secole, cu celebrarea Uniri, dar mai ales cu viitorul tarii, cu continuarea dialogului in vederea realizarii unitatii crestine, fara de care formele fara fond ale statului neofanariot se perpetuiaza, mai mult de jure decat de facto integrat in civilizatia occidentala. Faptul ca patru milioane de romani au votat cu piciorele (dupa o expresie americana), au parasit biserica si statul duhovniciei si soborniciei moscovite si constantinopolitane si s-au refugiat in lumea occidentala e concludent in acest sens si justifica Platforma Romania100.

In conditiile noului razboi rece, a redeschiderii Chestiunii Orientale, urmare a esecului refacerii unitatii crestine din anul revolutionar 1989 si a refuzului patriarhatelor din Rusia, Bulgaria, Georgia, Antiohia de a participa la Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia, „reforma profunda“ a statului si conducatorilor romanilor este un deziderat major. El poate fi realizat cu aportul UE/NATO, dar mai ales prin continuarea dialogului presedintelui Iohannes, in conceptia constantinopolitana a simfoniei sef al statului si bisericii nationale, Preafericitului patriarh Daniel, Preafericitului Lucian cardinal Muresan, prim-ministrului Ciolos etc. cu Roma inceput la Bucuresti de Fericitul papa Ioan Paul II in anul de gratie 1999. De aceea, ajunsa in dezbatere publica, Platforma trebuie completata si cu dimensiunea religioasa a „reimprospatari profunde a clasei politice“, a societatii si statului roman, mai ales ca papa Francisc „Biserica Catolica nu dorește sa impuna nici o conditie, in afara celei a profesiunii de credinta comune. Suntem gata ca sa cautam impreuna modalitatile prin care sa garantam unitatea necesara a Bisericii in conditiile actuale.“

Pentru cei interesati in aprofundarea tematicii:

Linkuri: viorel-roman-bremen.over-blog.de http://www.totpal.ro/viorel-roman-statul-la-romani-ed-a-ii-a/ http://www.mioritausa.news/opinii/biserica-statul-doina-dragut/ http://confluente.ro/viorel_roman_1432427621.html

 

 

Prof. Dr. Viorel Roman

Universitatea din Bremen

www.viorel-roman.ro

Bremen la 21 octombrie 2016

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii