Emilia Țuțuianu: Poetul Adrian Erbiceanu și ,,Însemnele nopții” – lansare carte Bacău
Sunt câțiva ani de cînd l-am cunoscut pe poetul Adrian Erbiceanu cu care am un dialog cultural fructuos în paginile revistei Melidonium și în cadrul ASLRQ unde Domnia Sa este președinte al acestei asociații iar prezenţa mea la lansarea cărţii Domniei sale Însemnele nopţii de la Bacău din 3 iunie a fost ca un evantai divin peste stihiile dezlănțuite ale naturii.
Această lansare a volumului de sonete a fost un eveniment literar pregătit minuțios de poeta Mioara Băluţă împreună cu Revista de cultură 13 PLUS în cadrul USR Filiala Bacău.
Despre volumul Însemnele nopţii și despre activitatea poetului Adrian Erbiceanu au vorbit dramaturgul Viorel Savin, scriitorul Daniel Nicolescu, criticul literar Petre Isachi și ca invitat special eseistul Gheorghe A.M.Ciobanu de la Roman.
În cadrul intervențiilor, mărturisirilor și dialogurilor ce au avut loc s-au evidențiat: Ioan Cozma, Adrian Dincescu, Cristina Ştefan, Valentina Becart Bişog, Daniel Florin Dincă, Cornel Galben ș.a.
Adrian Erbiceanu este un poet cu o operă densă şi plină de interogaţii cu privire la destinul omului, la starea societăţii româneşti actuale, un poet ce căută răspuns la întrebările existenţiale, când copleşit de doruri şi lirism când povestindu-ne basme încărcate de simboluri.
Adrian Erbiceanu este un temeinic ambasador al culturii româneşti în lume, preocupări pornite din iubirea Domniei sale pentru tot ce înseamnă românism: origine, istorie, civilizaţie, cultură şi limbă română, care armonizează cu sufletul său generos şi iubitor de normalitate, armonie şi lumină.
Poetul Adrian Erbiceanu atinge cu mâinile inimii imensitatea universului, a cosmosului, în căutarea luminii, numai această lumină îi ţine trează speranţa şi visul.
Poezia sa are misiunea sfântă de a smulge totul destinului şi de a da nemurire celui care o scrie.
Dacă ar fi să pornesc de la maxima lui Buffon, cum că stilul este expresia individualităţii, aş spune că ceea ce îl caracterizează pe Adrian Erbiceanu, ceea ce i se potriveşte cel mai bine structurii sale interioare, este sonetul. Este cunoscut faptul că valoarea adevărată a sonetului, profunzimea lui se poate obţine numai la maturitatea vârstei, după o experienţă de viaţă şi de scriitură.
Prezent în paginile revistei Melidonium din Roman, ne-a onorat cu creaţiile sale literare, cu atât mai mult cu cât domnia sa are o legătură de suflet cu oraşul muşatin, primii şapte ani ai vieţii petrecându-i la bunici, în Roman.
Adrian Erbiceanu, un poet consistent care ne onorează cu distinsa-i personalitate, dialogul cultural iniţiat prin revista Melidonium, reuşind astfel o punte de legătură între vocile culturale româneşti, oriunde s-ar afla pe mapamond.
Prezența domniei sale ACASĂ, este un eveniment emoționant făcându-ne părtași la ,,însemnele nopții”. Discret și așa cum îmi place să-l definesc, un om special, Adrian Erbiceanu vibrează altfel când dorul îl aduce printre noi.
Felicitări poetului trăitor în țara frunzei de arțar care prin apariția acestui volum de sonete adaugă o piatră nestemată poeziei românești contemporane.
Emilia Țuțuianu
(Gheorghe A.M.Ciobanu, Adrian Erbiceanu, Emilia Țuțuianu)