Horia Muntenus: Solicitări adresate Uniunii Scriitorilor din România
Având în vedere criza creată în cadrul Uniunii Scriitorilor din România, în evidență fiind faptul că actuala conducere a acestei asociații nu a gestionat corect situația privind interesele reale ale dezvoltării și afirmării culturii scrise, transformând prestigioasa instituție într-un focar de scandal; considerând că membrii ei protestatari au suficiente motive întemeiate de a contesta incapacitatea USR de a înțelege transparența și comunicarea reală cu societatea românească; în vederea lămuririi unor aspecte care privesc cheltuirea banilor publici – solicit celor care ocupă pozițiile de decizie din USR să facă publică lista beneficiarilor Legii 8/2006, (privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică).
Solicit conducerii USR să facă public numărul membrilor săi, media de vârstă a membrilor săi și vârsta pe care o aveau la primirea lor în Uniune în ultimii zece ani (de când funcționează Legea nr 8/2006).
Solicit conducerii Uniunii Scriitorilor din România să explice, de asemenea, public, pe înțelesul tuturor contribuabililor, Legea 8/2006 și, mai ales, motivațiile care au determinat acordarea de indemnizații doar pensionarilor membri ai USR, dar și de ce indemnizațiile sunt inegale. Solicit USR să dea publicității numele celor care încasează indemnizația și, în dreptul fiecărui nume, să se menționeze suma pe care o încasează în fiecare lună, ca expresie a acestei indemnizații.
Solicit conducerii USR și publicarea listei scriitorilor care primesc indemnizație de merit.
De asemenea, solicit USR publicarea listei membrilor săi, identificați ca informatori ai Securității (,,brațul înarmat al partidului comunist” – organizație condamnată, prin Legea nr.187 din 7 decembrie 1999, ca poliţie politică), precum și lista membrilor USR care au făcut parte din nomenclatura PCR.
Solicitările mele se sprijină pe drepturile cetățeanului, conferite de Legea nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public (actualizată până la data de 16 octombrie 2006) cu modificările și completările aduse de Rectificarea nr. 544 din 12 octombrie 2001; Legea nr. 371 din 5 octombrie 2006; Legea nr. 380 din 5 octombrie 2006.
HORIA MUNTENUS
Cluj-Napoca
21 martie 2016