Ayurveda de Pranab Mukherjee, Președintele Indiei – Traducere de George Anca
Ayurveda – cel mai Vechi Sistem
de Medicină Supraviețuitor
14 martie 2015
Este într-adevăr un privilegiu să mă adresez acestei distinse adunări a Vaidyas și practicanți ai Ayurveda. Aș vrea, în primul rând, să felicit All India Ayurveda Mahasammelan and Vidyapeeth pentru organizarea celei de a cincizeci și opta All India Convention on Ayurveda și pentru pregătirea unui important forum pentru experți în acest domeniu spre a schimba puncte de vedere, a delibera asupra aplicării moderne a acestei științe antice, și să examineze împreună sarcina de a promova utilizarea acesteia.
Ayurveda, ca știință, face parte din India. Este cel mai vechi sistem de medicină supraviețuitor din lume. Rădăcinile sale au fost detectate în urmă cu mai mult de 5000 de ani. Se crede că conceptele Ayurveda erau cunoascute oamenilor din Indus Valley Civilisation. Această știință s-a dezvoltat semnificativ în timpul perioadei Vedice a istoriei noastre. În fapt, principalele surse de cunoaștere în acest domeniu sunt Vedele – în particular, Atharvaveda, care se crede a fi fost scrisă în jurul lui 1000 BC. Știm că în secolul al 5-lea, tratatele erudite ale celor mai mari Vaidyas, Sushrutha și Charaka ale noastre au fost traduse din sanscrită în chineză, iar în 700 AD, savanții chinezi studiau medicina în India la Universitatea din Nalanda. În secolul al 8-lea, aceste texte au fost traduse în arabă și persană. Vedem că lucrările arabe derivate din textele noastre Ayurvedice au ajuns în Europa în secolul al 12-lea. Astăzi, este un motiv de satisfacție că Ayurveda nu numai că se susține ea însăși în multe țări din Asia de Sud, dar este populară și peste mări în unele țări din Europa și în SUA.
În India, cei mai mulți, conștient – ori ca o chestiune de practică tradițională – ne încredem în Ayurveda în viețile noastre zilnice. Chiar cei dintre noi care nu sunt formal instruiți în Ayurveda au îmbrățișat principiile sale în preferințele dietare și rutina de zi cu zi. În toate diferitele culturi ale diferitelor regiuni ale Indiei, ierburi, condimente, plante, frunze, flori și uleiuri, în nenumărate combinații, sunt preparate în gospodării și administrate ca suplimente preventive ori remedii medicinale, pentru a trata afecțiuni, fie mari sau mici. Există, de exemplu, un motiv specific ca tumeric-ul să fie un ingredient cheie în hrana noastră de fiecare zi; frunza de tulsi (busuioc) este, similar, încorporat în apa sfințită ori charan amrit, consumată după rugăciunile zilnice; și ghee (unt), făcut din laptele de vacă, a fost un aliment principal pentru gătit de-a lungul timpurilor. Datorită naturii simple a ingredientelor din remediile Ayurveda, mulți dintre noi preferă să se încreadă în Ayurveda pentru a evita efecte secundare nocive ale medicinii moderne.
Este regretabil că Ayurveda, ca știință, a fost suprimată pentru o lungă perioadă, când India era sub regim colonial – din cauza căruia instrucția și educația în această știință antică au suferit. Din fericire, în India post-Independență, atât guvernele centrale cât și cele din state au făcut un număr de pași sprea revifia acest inestimabil tezaur al secretelor medicinale antice. Guvernul Indiei are, astăzi, un Ministry of AYUSF, pe deplin pus la punct, pentru dezvoltarea și protejarea Ayurveda, Yoga & Naturopatie, Unani, Siddha și Homeopatie. Ministerul a lucrat cu practicanți ai sistemelor medicinale indigene ale noastre pentru a dezvolta și întări educația și instruirea în aceste științe. Sushruta Samhita și Charaka sunt acum disponibile pentru studenți, în hindi și engleză. Eu sunt confident că astfel de eforturi vor încuraja semnificativ dezvoltarea Ayurveda în țara noastră și în străinătate.
Aș vrea să precizez că Ayurveda nu trebuie privită doar ca un sistem de îngijire a sănătății; ea este, mai degrabă, un set de discipline care lucrează împreună pentru a crea echilibru și armonie înăuntrul nostru. Este bazată pe percepția că viața reprezintă o relație între atma ori suflet, mana ori minte, Indriya ori simțuri și sarira ori trup. Este o combinație unică a științei și filosofiei pentru echilibrarea componentelor corpului fizic,mental, emoțional și spiritual. Doctorii ayurvedici cred că acest echilibru este necesar pentru sănătatea bună. Creând astfel de balans ajută vindecarea bolnavului, menținerea sănătății celor ce sunt bine, și la prevenirea bolilor, și promovarea calității vieții.
De prea mult timp a fost Ayurveda respinsă ca o disciplina ‘nedovedită’. Aș dori să văd medicina Ayurvedică fiind demistificată și popularizată prin marketing informativ și ambalare ușor de utilizat. Aș dori să văd ziua când vom avea clinici mobile furnizând tratament medical Ayurvedic prin satele din toate părțile Indiei. Aș dori, în particular, să încurajez tinerii Indiei să studieze, să salvgardeze și să practice și propagheze acest sistem antic de cunoaștere.
Se crede că, acum câteva secole, sistemele medicinale Ayurveda și Siddha au stabilit protocoale pentru tratarea cu succes a bolilor pe care le cunoaștem astăzi ca HIV și tuberculoză. Dacă aceste remedii ar putea fi cercetate, și descoperirile urmărite, ele ar putea aduce o nouă speranță pentru milioane, și ar revoluționa medicina modernă. Pentru a realiza aceasta, aș dori să văd o mai mare colaborare între cercetătorii Ayurvedic și alopatic, pentru a lărgi baza de date a protocoalelor de tratament și a practicilor medicale de succes pentru beneficiul poporului nostru. Ar fi, de asemenea, aproppriat a se stabili canale de conectivitate directă între labortoare Ayurvedice și producători de medicamente. Unele spitale moderne oferă adițional Ayurveda în numele medicinii integrative. Aș încuraja, cu siguranță, spitalele din toată India să adauge, pe orice cale pot, facilitatea și serviciul tratamentului Ayurvedic. În acest context, importanța Yoga a fost făcută cunoscută pentru protejarea sănătății și vindecare bolilor. În acest an, Națiunile Unite au adoptat, fără vot ori rezoluție, declarând ziua de 21 iunie ca International Day of Yoga, recunoscând că „Yoga asigură o abordare holisitcă a sănătății și bunăstării”. Cum Yoga și Ayurveda sunt complementare una alteia – și practicarea Yoga poate crește benefic efectele Ayurveda – ele pot merge o cale lungă dând bună sănătate și prevenind boala.
Eu sunt confident că deliberările de la această a cincizeci și opta sesiune a Congresului va servi la inducerea unui nou impuls conștientizării și practicării Ayurveda, precum și sporirea relevanței ei în societatea noastră contemporană, simplificând-o și popularizând-o prin intervenții științifice moderne. Cu aceste cuvinte, felicit încă o dată organizatorii acestei conferințe și le transmit cele mai bune urări de succes.