Dr. Dorel Schor: Hedvei Atlas Ben David – O Doză De Unicitate

15 Apr 2015 by admin, Comments Off on Dr. Dorel Schor: Hedvei Atlas Ben David – O Doză De Unicitate

  

Se pare că prin lucrările ei picturale, Hedva Atlas Ben David nu-si propune să repete operele altor artişti plastici, ci să interpreteze din punctul ei de vedere foarte personal, evenimente care au lăsat urme adânci în memoria colectivă. Privitorul are un impact surprinzător la întâlnirea cu creatia ei, descoperind în aparenta simplificare a desenului o profundă înţelegere a faptelor şi capacitatea de a naşte emoţii.

   Explicaţia stă în puternica tendinţă a unui realism apropiat de naturalism spre rigoare si simplitate, explicat probabil de amintirea dureroasă a perioadei holocaustului. Văzute cu ochii copilului care descoperă în jurul său dimensiunea tragică a existenţei, unele amănunte capătă aspecte ciudate, într-o lume în care valorile sunt inversate. Simbolistica pictoriţei, are transparente aluzii actuale, permiţând înţelegerea unui mesaj evident: repetarea unor asemenea fapte nu poate fi permisă nicicând.

   Hedva Atlas Ben David încearcă bineînţeles abordarea şi a unor alte teme. Ea îmbină pragmatismul cu fantezia, temele sociale într-o simplă dar firească interacţiune cu natura, căutând să păstreze apectul psihologic, dar şi spectacular al existenţei.   Şi în aceste lucrări, ea foloseşte culori sumbre, o atmosferă încărcată. Ambianţa este voit metafizică, reprezentând de fapt o alternativă la realitate. Stilul Hedvei este distinct, caracterizat prin detalii implementate, care sugerează o lume oarecum magică, dar desigur viabilă.

   Unele personaje sunt, voit sau nu, disproportionate, feţele lor nu sunt distincte întotdeauna. Oarecum enigmatice, ele sunt groteşti sau au reprezentări onirice, fapt care ar putea, aluziv, să semnifice o apropiere de suprarealism. Totusi, e greu de catalogat creaţia Hedvei Atlas Ben David, cu o bază clară de realism figurativ şi simbolism.

   Imaginea intensă, auto-identificarea pictorului cu subiectul, aparenţa naturală combinată cu elemente de stilizare şi chiar o anumită forţă halucinatorie sunt câteva din tresăturile specifice ale tablourilor şi conferă pictoriţei o doză de unicitate, în peisajul plastic actual, atât de diversificat şi contradictoriu.

 

Dr. DOREL SCHOR

Tel Aviv, Israel

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii