Dorel SCHOR: Schițe umoristice (31) – Pe cine interesează

14 Apr 2015 by admin, Comments Off on Dorel SCHOR: Schițe umoristice (31) – Pe cine interesează

Imagini pentru Dorel SCHORBoris Israelovici Glazpapir mă întâlneşte la intrarea în ascensor şi-mi comunică, pe un ton indiferent:

– Leopold a fost avansat. Chestiunea asta o să-i prindă foarte bine la pensie pentru că se iau în consideraţie la calcul ultimii ani de activitate. Cu alte cuvinte, dacă Leopold va primi acum o majorare de aproximativ cincisprezece la sută…

– Scuză-mă, îi spun, ce mă interesează pe mine chestia asta? Eu vin acum flămând de la lucru şi-s foarte obosit. L-au avansat, să-i fie de bine!

– Perfect! Spune Boris Israelovici. Strudelman a semnat contractul pentru un nou apartament. Dacă îl ajută dumnezeu, în cel mult şase luni, primeşte o suprafaţă locativă de o sută douăzeci de metri pătraţi. Va avea două terase, două veceuri, două…

– Bine, bine. Am înţeles, spun eu intrând în lift cu Boris după mine. Se mută, se mută, să-i fie de bine… La ce bun atâtea amănunte?

– Perfect! Constată Boris Israelovici. Soţia lui Manole Dekel a primit un premiu de gastronomie de la o revistă feminină prestigioasa. Pentru o reţetă de salată de vinete, cum făcea mama mare în Moldova. Pur şi simplu un deliciu. Se pune vânata la foc mic, aştepţi până se rumeneşte bine, o cojeşti în aburul propriu şi…

– Bravo ei, mormăi eu în timp ce liftul urcă. A câştigat, a câştigat, cine ţi-a cerut reţeta?! Doar ţi-am spus că vin flămând şi obosit, vrei să-mi faci pofta de mâncare?

– Perfect! Punctează Boris Israelovici. Domnul Oiterman a dat o nouă lovitură, a obţinut un contract colosal în China. El va fi furnizorul exclusiv pentru Piaţa Comună al unui articol foarte solicitat: sutiene victoria poporului secret, original!

– Foarte bine, spun morocănos, ieşind din lift cu Boris după mine. A obţinut contractul, nu are decât. Eu n-am de gând să-i fiu client.

– Perfect! Se bucura Boris Israelovici. Nevasta lui Eliahu Iliescu este din nou însărcinată. Ieri au făcut analiza ultrasound şi au aflat că e fata. Domnule, habar nu ai ce înseamnă asta pentru Eliahu… O faţă după atâţia băieţi!

– Mazal tov familiei Iliescu. Dacă-i fată, fată să fie… Dar de ce faci din asta evenimentul secolului?

– Perfect! Subliniază Boris Israelovici. Domnul Ghezuntertoit a făcut rost de o carte cu autograful personal, direct de la Jack London, capitala Angliei. Autorul i se adresează cu dragă prietene… Poţi să-ţi închipui ce bucurie pe capul lui, el care ţine atât de mult la colecţia lui de lucruri originale şi miniaturi culturale…

– Felicitările mele, spun intrând în casă cu Boris după mine, dar ce legătură au toate astea cu persoana mea? Ce nevoie am eu să cunosc toate amănuntele? N-are decât să se spele pe cap cu colecţiile lui. Mie mi-e foame.

– Perfect! Conchide mulţumit Boris Israelovici. Am să-ţi spun. Toate chestiile pe care ţi le-am relatat au fost un test. Şi tu, şi eu, şi Moşe Spitz, şi Goldenberg, şi Bluzman, şi Alberto, Biton, Sloime Brodiciche şi alţii, toţi au reacţionat exact aşa. Adică, ce-mi pasă mie, cu alte cuvinte normal. Numai Menaşe s-a bucurat de parcă lui personal i s-au întâmplat toate bucuriile astea. Spune şi tu, vrea să candideze la ceva, sau e puţin sonat?

 

Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

9 aprilie 2015

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii