Salvați Muzeul Național al Literaturii Române! Muzeul Național al Literaturii reprezintă identitatea acestui popor!
Motto:
,,Un popor fără cultură e un popor uşor de manipulat.” I. Kant
Probabil acest lucru se urmărește, de a deveni mai ușor înlânțuiți în ignoranță. Puterea actuală prin încercarea de a desființa instituții de cultură, reprezentative poporului român, uită de ,, nivelul culturii generale a nației ce nu-l poate ridica nimeni cu umărul, doar timpul și munca umplu neajunsurile” parafrazându-l pe Mihai Eminescu.
Evacuarea Muzeului Naţional al Literaturii Române stabilită chiar în data de 15 iunie 2014, ziua comemorativă a Românului Absolut, Mihai Eminescu, nu este doar o sfidare, ci obrăznicie la adresa poporului roman. În urmă cu câţiva ani, clădirea Muzeului a fost retrocedată proprietarilor ei, aceştia nereuşind să se înţeleagă cu reprezentanţii Primăriei. Proprietarul dacă și-ar fi recuperat pretențiile, poate ar fi fost puțin mai tolerant de a lăsa o instituție națională acolo unde este locul. Dar, cum banul a ajuns rege în România, nu mai avem timp de lecții de patriotism și de mărinimie sufletească. Să fie vorba de o ramură a aceleași familii care în trecut a înstrăinat-o pe Sfânta din Carpați, Ucrainei (cum este denumită Teodora de la Sihla) pentru un rând de veșminte? Sunt multe întrebări privind această retrocedare…și așezarea lucrurilor pe făgaș normal. Desigur că, Primăria Generală încă de la pronunțarea sentinței ar fi putut să găsească o soluție pentru a salva acest edificiu de patrimoniu, având buget substanțial și alte locații pentru un schimb. Ministerul Culturii nu se implică cu nimic?
Muzeul Naţional al Literaturii din Bucureşti se află în pragul evacuării, după ce, pentru a forţa acest proces, clădirea care găzduieşte instituţia a fost debranşată de la gaze şi apă.
Primăria Generală nu a soluționat problema Muzeului Literaturii în schimb, a emis un comunicat:
“Primăria Municipiului București se ocupă deja de igienizarea și pregătirea spațiului și are în responsabilitate și întreținerea lui ulterioară, astfel încât valorile inestimabile ale Muzeului Național al Literaturii Române să fie păstrate în condiții optime și de maximă siguranță. În perioada imediat următoare, vor fi făcute demersuri pentru identificarea unui imobil adecvat funcționarii Muzeului Național al Literaturii Române, pentru expunerea tezaurului literar, pe măsura prestigiului instituției de cultură.”
Comunicatul Primăriei este revoltător. Acum se fac demersuri pentru identificarea unui imobil? Ce ați păzit atâția ani, domnilor? Unde stau manuscrisele vechi? Se respectă normele legale? Sau ați dorit cu orice preț să-l mai omorâți odată pe Eminescu?
Inclusiv costurile mutării nu au fost aprobate de edili. Pe 30 mai, proiectul de suplimentare a bugetului Muzeului Naţional al Literaturii Române cu 2,55 milioane de lei, pentru eliberarea sediului instituţiei, care a fost retrocedat, a fost respins de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
Casa monument ce adăposteşte Muzeul Naţional al Literaturii Române a fost construită de marele vornic Alexandru Villara în anul 1839 în mahalaua Popa Cosma. Era considerată una dintre cele mai frumoase clădiri ale Bucureştiului. Villara i-a oferit-o drept zestre fiicei sale la căsătoria acesteia cu Scarlat Al. Kretzulescu.
Întemeiat în 1957, Muzeul Literaturii fiinţa pe Şoseaua Kiseleff, într-un imobil care în prezent este sediul central al Partidului Social Democrat, şi a trebuit mutat ulterior pentru că acea clădire nu dispunea de suficient loc pentru întregul patrimoniu literar al instituţiei, conform Mediafax.
Muzeului Naţional al Literaturii Române i-a fost repartizat actualul sediu în anul 1967, când Tudor Arghezi a avut o intervenţie la fostul dictator Nicolae Ceauşescu pentru ca spaţiul din Bulevardul Dacia să fie o casă a manuscriselor, documentelor şi studiului.
Muzeul Literaturii Române și-a închis porțile, tezaurul se mută. O parte ajunge în incinta Casei Presei din Bucureşti, o altă parte va fi găzduită în depozitele Muzeului Țăranului Român, ca “un gest de minimă solidaritate între muzeele României”.
Am rămas năucă! Cum, nimeni nu face nimic? În Ungaria ministrul culturii ar fi acceptat așa ceva? Uninunea Scriitorilor tace? Domnul Manolescu nu se implică? Unde este unitatea oamenilor de cultură?
Tezaurul despre care vorbim înseamnă peste 300.000 de manuscrise, obiecte de patrimoniu şi cărţi vechi (unele mai vechi de 500 de ani), evaluate la peste 1 miliard de euro. Printre ele, manuscrise de Ioan Slavici, Marcel Proust, Thomas Mann, Giovanni Papini şi Mihai Eminescu, în numele căruia a fost creat muzeul.
Evacuarea a început, din informațiile apărute, încă o dovadă a neputinței și a sfidării neamului românesc. Nu trebuia să se ajungă aici!
Sunt mândră că sunt româncă, dar cei care vor confiscarea sentimentului național, nu dovedesc iubirea de neam.
Muzeul, pentru cine nu ştie, adăposteşte câteva zeci de mii de exponate, constituite într-un adevărat tezaur literar, format din manuscrise, cărţi, obiecte personale şi de artă, fotografii şi înregistrări audio-video, ce redau, cât se poate de elocvent, profunzimea, complexitatea şi frumuseţea inegalabile a literaturii noastre.
Este salutar comunicatul oficial al Rețelei Naționale a Muzeelor din România cu privire la situația Muzeului Național al Literaturii Române, care, printre altele, “constată în situația Muzeului Național al Literaturii Române din București faptul că suntem puși în fața unei probleme de siguranță națională, având de-a face cu un patrimoniu unic și de o valoare inestimabilă care trebuie să fie prioritate zero pentru autoritatea tutelară în subordinea căreia se află instituția, în detrimentul altor programe și proiecte de investiție importante, pentru care există fonduri, dar care nu implică o acțiune de salvare a tezaurului cultural și literar al țării…”
Ce se întâmplă în România ? Ce faceți oameni buni? Nu mai pângăriți prin acțiunile voastre sfințenia acestui loc binecuvântat, ROMÂNIA!
Toți intelectualii României să-și unească vocile strigând Guvernului, cum bine precizează scriitorul de marcă Ion Marin Almăjan: “APĂRAȚI FIINȚA NEAMULUI, VALORILE ROMÂNILOR ȘI ROMÂNIEI ! “
Academia Română trebuie să se implice direct pentru salvarea acestui patrimoniu unic și de o valoare inestimabilă!
Salvați Muzeul Național al Literaturii Române!!!
http://www.petitieonline.com/muzeul_literaturii_romane_din_bucureti_actul_de_identitate_al_c
Mariana Gurza
Timișoara
17 Iunie 2014