“România în noua ordine mondială” de Victor Roncea
<<Intre copertile lucrarii “Romania in noua ordine mondiala”, seful Departamentului Politica Externa al ziarului ZIUA aduna experienta de jurnalist si militantismul activistului civic. Roncea ne invita sa descifram impreuna itele atat de incurcate ale politicii mondiale. Roncea este cel care a introdus pe agenda publica din Romania subiecte precum “Transnistria”, “Moldova”, “Canalul Bastroe”, “Insula Serpilor”, s.a. Cartea ar putea constitui un manifest pentru politica externa a Romaniei dupa 11 septembrie 2001. “Publicistica lui Victor Roncea este una de “front” si totodata una strafulgerata de infiorarea frontierei”, considera Ilie Badescu, de la Centrul de Geopolitica si Antropologie Vizuala al Universitatii Bucuresti. “Roncea este nu numai bine informat. Este nu numai un artist al obtinerii informatiilor si pe alte canale decat pe cele oficiale, dar mai ales este un jurnalist gata oricand sa faca, el insusi, fugind din birou, investigatie pe teren, chiar pe teren minat. Sintezele acestor explorari geopolitice le veti regasi in cartea sa, “Romania si noua ordine mondiala”“, apreciaza Sorin Rosca Stanescu, directorul ZIUA.
In prefata sa, ziaristul veteran afirma: “Pe Victor Roncea l-am cunoscut pe un camp neconventional de lupta. Tocmai incasase cateva bastoane zdravene de cauciuc. Si isi scrisese “Golan” pe piept. L-am revazut, de nenumarate ori, in Piata Universitatii, printre organizatorii celei mai importante demonstratii comuniste care a avut loc dupa decembrie 1989. Evident, atunci cand totul s-a sfarsit, Victor Roncea a luat bataie. Din nou. Cu capul spart in mai multe locuri a ajuns in “infernul de la Magurele”. L-am revazut si mai tarziu. Dupa ce a scapat de acolo au urmat dezvaluirile. Roncea ne-a ajutat sa intelegem ce s-a intamplat. Ne-a oferit zeci si zeci de marturii. Presa din tara si presa din lumea intreaga le-au prezentat pe larg. Nu l-am vazut inspaimantat niciodata. Si aceasta este, poate, cea mai importanta calitate a sa. Are curaj si merge pana la capat.”
Rosca Stanescu mai aminteste cum, intrat in familia Ziua, Roncea “a devenit un bun ziarist de politica externa, intr-un timp record. A stiut sa se informeze prompt, utilizand mai multe surse si neacceptand comoditatea unor mesaje care-i veneau servite pe tava. Un ziarist de politica externa incomod pentru autoritati. Chiar si pentru unele medii diplomatice. A pretuit adevarul mai mult decat sablonul, atat de des intalnit in publicistica externa. A fost a treia dimensiune. Iar astazi Roncea este unul dintre cei mai rafinati analisti de politica externa. Este nu numai bine informat. Este nu numai un artist al obtinerii informatiilor si pe alte canale decat pe cele oficiale, dar mai ales este un jurnalist gata oricand sa faca, el insusi, fugind din birou, investigatii pe teren, chiar pe teren minat. Asa se si explica de ce a ajuns in multe zone fierbinti ale planetei. Dar si in puncte incandescente din vecinatatea granitelor romanesti. Si nu se mai opreste. Studiaza, analizeaza si se documenteaza parca in acelasi timp. In plus, este el insusi initiatorul unor evenimente.” Directorul Ziua considera ca ceea ce oferea Roncea intre copertile cartii sale era “doar un modest inceput. Sunt absolut sigur!”
Profesorul Ilie Badescu, seful Catedrei de Sociologie si fondatorul Masterului Studii de Securitate al Universitatii Bucuresti, in prefata sa, intitulata “Opt feluri de lacrimi pentru Basarabia romana”, scrie ca: “Publicistica romaneasca a fost intotdeauna cadrul in care notiunea de frontiera si-a instalat polisemia cu frenezie. Front si frontiera, inaintare si retragere, incursiune si repliere, strapungere si ambuscada, spirit si conservatorism strategic, asteptare si asalt, toate opozitiile complementare prin care se defineste inteligenta aparararii sunt concentrate in publicistica lui Victor Roncea. De la “razboiul condeelor”, care a fixat, prin marele N. Iorga, paradigma luptei cu ideea revizionista, subversiva si panideologica deopotriva si pana la cronicile calinesciene, avem in fata ochilor o secventa a seriei seculare prin care se defineste prototipul publicisticii luptatoare. Acelasi tipar l-am regasit in paginile semnate de Victor Roncea. Sintetic, publicistica acestui cronicar al frontierei de rasarit a romanilor, impodobit cu toate insemnele unei traditii jurnalistice al carui exponent este marele, in unicitatea lui tragica, Pamfil Seicaru, ar putea fi caracterizata prin cele doua cuvinte din titlul unui celelebru tratat de geopolitica: Fronts et frontiere. Publicistica lui Victor Roncea este una de “front” si totodata una strafulgerata de infiorarea frontierei. Jurnalist cu o remarcabila stiinta a geopoliticii aplicate si cu o binecuvantata simplitate stilistica, profund si totodata concis, Victor Roncea practica o publicistica in care se imbina eroismul adevarului integral cu angajamentul radical fata de misiunea si imperativele istorice ale spatiului romanesc de viata in toata cuprinderea lui. Acest publicist scrie despre “singuratatea Basarabiei”, despre “Germania complice la crima din Delta”, se lasa tentat de accente vizionare ca atunci cand scrie despre “O noua Yalta”, intreprinde neasteptate examaninari spectrale ale “Europei fata cu amenintarile de la gurile Dunarii”, ori ale ”Armatei invizibile”, se arata neindurator cu “Detractorii Europei crestine”, izbuteste sa atinga unghiul de privire care ii permite sa cuprinda intr-o “ochire” “Kosovo, Romania, UE” ori sa surprinda “intr-un flash” cu o mare putere de iluminare ”Franta intre Hamas si Israel” sau “Spectrul Revolutiei NATO”, etc, etc.
Chiar daca nu esti de acord cu unele medalioane politice ori cu un anume diagnostic privind “restauratia” unor institutii, nu poti sa nu saluti in publicistica lui Victor Roncea semnele unui jurnalist din familia acelor exemplari publicisti romani aparuti in timpurile care cheama la jertfa iar, daca a fost vreodata o intarziere in ivirea lor, aceasta s-a datorat ocolului pe care ni-l talcuieste sfiala spre teama a biblicului Iona.
Victor Roncea este, mai presus de orice, jurnalistul prin care se afirma vocatia iubirii de fratele din inchisorile tiraspolene. Pe obrajii lui curg cele opt feluri de lacrimi pentru copiii si mamele “Basarabiei romane”, cum o alinta indureratul Eminescu. Cum as putea sa nu-l recunosc in marea multime care urca spre Golgota mantuirii noastre pe fratele Victor Roncea?! Cuvantul sau e alinator si datator de speranta. Avem nevoie de publicistica lui Victor Roncea”, conchide profesorul Ilie Badescu.>>
“Romania in noua ordine mondiala”, Editura Ziua, 2004, Colectia Biblioteca Ziua, 264 p, 20 cm, prefață de Sorin Roșca Stănescu, Ilie Bădescu, ISBN 973771203X / 9789737712035. (Surse: Stanford University Libraries; Libraria Eminescu, LibrarieNet, Magazin Istoric – Vol 39, Martie 2005)
Zece ani de la lansarea volumului “Romania in noua ordine mondiala” de Victor Roncea