Scriitorul Ion Marin Almăjan, cetățean de onoare al municipiului Timișoara
,,Ședința de marţi a membrilor Consiliului Municipal Timișoara a fost prefațată, gest sugestiv pentru o cetate care aspiră la titlul de capitală a culturii europene, de o ceremonie dedicată unuia dintre promotorii de cursă lungă ai identității spirituale a metropolei de pe Bega: decernarea titlului de cetățean de onoare al Timișoarei pentru scriitorul, jurnalistul și militantul cultural Ion Marin Almăjan.
Originar din Banatul de Munte, din localitatea Dalboșeț, absolvent al actualului Colegiu Național ”C.D. Loga” și al Facultății de Filologie al Universității de Vest, Ion Marin Almăjan este un nume care a jalonat vreme de peste șase decenii prefacerile culturale din Timișoara și din vestul țării, fie ca jurnalist cultural la ”Drapelul Roșu” și, mai apoi, la ”Renașterea bănățeană”, fie ca director al Editurii ”Facla” (singura casă editorială din vestul României în perioada comunistă), fie, deloc în ultimul rând, ca director al Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu Timiș.
Performanța de a fi deschis, în cele mai vitrege condiții, calea pentru întreaga generație care coordonează astăzi viața culturală a zonei de vest este dublată, la Ion Marin Almăjan, și de o operă personală care a luat-o, de asemenea, înaintea vremurilor.
Publicat în 1970, romanul ”Sunt dator cu o durere” a constituit, la vremea apariției, un caz de frondă literară, întrucât reflecta, în termeni deloc amabili cu regimul epocii, dar cu onestitate față de adevăr, momentele tragice ale cooperativizării forțate și deportării în Bărăgan.
Valoarea acestuia este însă în primul rând literară, așa cum este cazul și cu volumele care au urmat – dintre care amintim aici, într-o selecție aleatoare, ”Neîmpăcați în mânie” (1974), ”Tornada” (1980), ”În afara gloriei” (1994), ”Țara Almăjului” (2004) sau, ”Amintiri despre țărani” (2011), acesta din urmă constituind prima exprimare în termenii poeticii a scriitorului Ion Marin Almăjan, dovadă vie a capacității de a se reinventa ca literat la o vârstă la care alții capitulează.
Despre toate acestea s-au pronunțat, în termeni elogioși, primarul Timișoarei, prof. dr. Nicolae Robu (care a prezentat laudatio-ul celui onorat), criticul literar prof. dr. Adrian Dinu Rachieru și, desigur, sărbătoritul însuși, marcat de firești emoții, care a evocat, în fața unei asistențe ce a reunit numele cele mai importante ale prezentului cultural și civic timișorean, momente pline de semnificații din evoluția spirituală personală, dar și a cetății.”
Foto: Adrian Pîclişan
Felicitări, Domnule Ion Marin Almăjan!