P.S. Lucian Mic, episcop al Caransebeșului
“Prea Sfintitul Parinte Lucian Mic s-a nascut la 9 septembrie 1970 in municipiul Arad. Intre anii 1977-1987 a absolvit Scoala Primara din Arad, iar intre anii 1987-1992 urmeaza cursurile Seminarului Teologic Liceal “Episcop Ioan Popasu” din Caransebes.
In anul 1992 a sustinut examenul de admitere la Facultatea de Teologie, sectia Pastorala, din cadrul Universitatii “Aurel Vlaicu” din Arad, pe care a absolvit-o in anul 1996, sustinand licenta la disciplina Pastorala cu titlul: “Limonariul lui Ioan Moshu – Studiu patristic”.
Din anul 2001 s-a inscris la cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie din Oradea. In 1990 a intrat ca vietuitor la Manastirea Hodos-Bodrog, din judetul Arad, in 1991 fiind tuns in rasoforie.
In anul 1992 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot pe seama Manastirii Hodos Bodrog. Ramane la Manastirea Hodos-Bodrog pana in anul 1994, cand a fost transferat de catre I.P.S Sa Nicolae, Mitropolitul Banatului, pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitana din Timisoara.
In anul 1995 a fost numit staret al Manastirii “Izvorul Miron ” Romanesti din judetul Timis de catre Inalt Prea Sfintitului Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului.
In anul 1998 a fost tuns in monahism cu numele Lucian la Manastirea”Izvorul Miron ” Romanesti. In anul 1999 a fost hirotesit Protosinghel si numit Exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Timisoarei, iar in ianuarie 2000 a fost hirotesit Arhimandrit.
In septembrie 2000, la propunerea Inalt Prea Sfintitului Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei cu titlul “Lugojanul”, iar in octombrie 2000 a fost hirotonit intru arhiereu, la Catedrala Mitropolitana din Timisoara.
Odata cu vacantarea scaunului episcopal de la Caransebes prin numirea in functia de Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului a Prea Sfintitului Dr. Laurentiu Streza, in 8 februarie 2006 a fost ales Episcop al Caransebesului la propunerea Inalt Prea Sfintitului Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, iar in 26 februarie a fost instalat ca Episcop al Caransebesului in catedrala Episcopala ” Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebes.
Activitate pastoral misionara
In calitate de episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei efectuat peste 400 de vizite canonice si pastorale. A sfintit zeci de biserici, hirotonind si hirotesind mai multi preoti si diaconi in Arhiepiscopia Timisoarei. Din anul 2001 pana in 2006 a functionat ca Lector asociat la Facultatea de Teologie din Timisoara, unde a predat Patrologie si Formare Duhovniceasca. A urmarit pregatirea spirituala a studentilor teologi, prin organizarea de conferinte, intalniri, simpozioane si sfatuiri duhovnicesti. A coordonat sectorul misionar social din cadrul Arhiepiscopiei Timisoarei.
Odata cu numirea ca Episcop al Caransebesului, in decursul unui an de activitate arhipastoreasca, Prea Sfintia Sa a hirotonit 30 de clerici, a functionat ca profesor de Tipic si Liturgica la Seminarul Teologic Liceal “Episcop Ioan Popasu” din Caransebes si ca Lector la Facultatea de Teologie din Caransebes, a tarnosit 10 altare noi si a efectuat peste 120 de vizite pastorale.
Prin purtarea de grija a Prea Sfintitului Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, a fost creat in luna mai a anului 2006, in cadrul structurilor administrative ale Centrului Eparhial, Departamentul pentru Tineret al Episcopiei Caransebesului, care desfasoara o ampla si dinamica lucrare cu tinerii acestor locuri incarcate de credinta si istorie.
Activitate economica
A reluat lucrarile de constructie la noua Catedrala Episcopala “Invierea Domnului” din Caransebes, obtinand fonduri concretizate in inaltarea unei schele interioare, precum si a zidurilor de caramida cu aprox. 3 metri.
A mutat intr-un sediu nou Seminarul Teologic din Caransebes, a reamenajat Centrul Eparhial, a tarnosit si a deschis spre oficierea cultului divin public demisolul Catedralei Episcopale “Invierea Domnului” din Caransebes.
A mutat intru-un sediu nou magazinul Diecezana din Caransebes si a demarat lucrarile pentru deschiderea a altor 4 magazine de obiecte bisericesti in cuprinsul Eparhiei. A infiintat la Centrul Eparhial ateliere de croitorie bisericeasca, de pictura bisericeasca bizantina si a retehnologizat atelierul de lumanari al Eparhiei.
A restaurat exteriorul istoricei catedrale episcopale “Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebes atat prin refacerea zidurilor exterioare cat si prin reamenajarea curtii ce ingradeste catedrala. Totodata, cu acest prilej a oficiat retarnosirea catedralei, datorita deteriorarii Sf. Mese.
Activitate culturala
A incurajat revalorizarea trecutului Bisericii Ortodoxe din partile Caras – Severinului prin studierea si evidentierea personalitatii Ierarhilor din scaunul istoric al Episcopiei Caransebesului.
A sprijinit lansarea “Monografiei Episcopiei Caransebesului”, scrisa de dl. prof univ. Dr. Bona Petru si a lucrarii cu caracter biografic despre personalitatea si opera Protopopului Andrei Ghidiu (1849-1937) a prof. Constantin Bratescu.
A organizat si a sprijinit numeroase manifestari culturale din cuprinsul Episcopiei Caransebesului. A reactivat aparitia Calendarului Romanului. A relansat traditia conferintelor teologice de larg interes cu invitati din lumea bisericeasca, dar si din lumea oamenilor de cultura laici.
A scris numeroase articole, note si comentarii in revistele si publicatiile bisericesti. A acordat interviuri la posturile de radio si de televiziune, participand la diferite emisiuni pe teme religioase, culturale si sociale.
A scris un volum dedicat Ierarhului “Sfantul Iosif cel Nou de la Partos 350 de ani de la trecerea in vesnicie“. A mai publicat in colaborare cu doamna Lect. dr. Mihaela Vlasceanu si domnul Prof. Dr. Petru Bona o monografiei dedicate Catedralei Episcopale Sf. M. Mc. Gheorghe din Caransebes, precum si o carte care prezinta parte din activitatea Episcopului Elie Miron Cristea (1910-1919). Pastorale, ordine circulare si corespondenta administrativa.Este presedintele revistei eparhiale “Foaia Diecezana”.
A inaugurat doua expozitii permanente de icoane vechi din zona Banatului Monatan, precum si de carte veche bisericeasca la demisolul Catedralei Episcopale “Invierea Domnului” din Caransebes si la sediul Centrului Eparhial de pe Str. Mihai Viteazu nr. 11.
Activitate sociala
A infiintat in colaborare cu mai multe institutii Centrul Social “Sf. Vasile cel Mare” din Caransebes si a demarat noi proiecte sociale care se afla in curs de desfasurarare. De asemenea s-au incheiat parteneriate de colaborare cu mai multe ONG-uri din judet dar si cu diversi furnizori de servicii sociale ai administratiei locale.”
Sursa: Crestin ortodox