Un an de la plecarea Prof. Univ. Dr. Mircea-Eugen Craioveanu. Nu te vom uita niciodata, Profesor drag!
Prof. Univ. Dr. Mircea-Eugen Craioveanu
(20 Noiembrie 1942 – 28 Octombrie 2012)
,,Profesorul Mircea-Eugen Craioveanu s-a născut la 20 noiembrie 1942 la Cernăuţi, în Bucovina de Nord, într-o familie de militari de carieră, bunicul său, Eugen Craioveanu fiind general de armată în armata Imperiului Austro-Ungar, iar după Marea Unire din 1918 în cea a României. După primii doi ani petrecuţi la Cernăuţi, familia a trebuit să părăsească Bucovina din cauza războiului, găsind refugiu la Sibiu.
Căldura găsită aici, precum şi amintirea perioadei copilăriei l-au legat de Sibiu, profesorul Mircea Craioveanu amintindu-şi mereu cu plăcere de frumosul oraş din inima ţării. Studiile primare şi gimnaziale le-a făcut aici la şcoala nr.4, iar pe cele liceale la prestigiosul liceu “Gheorghe Lazăr”, pe care l-a absolvit în 1960.
În perioada 1960-1965 a studiat la Facultatea de Matematică-Mecanică din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, absolvind-o ca şef de promoţie, cu diploma de merit cu specificaţia “diplomat universitar cu specialitatea matematică”.
În 1965 domnul Mircea-Eugen Craioveanu a început cariera universitară, fiind preparator la Facultatea de Matematică a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” până în 1967, când în urma unui concurs naţional devine doctorand cu frecvenţă şi bursier al statului roman. Teza de doctorat, scrisă în domeniul geometrie diferenţiale sub conducerea profesorului Gheorghe Gheorghiev de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” şi susţinută în 1970, confirm calitatea sa de cercetător deosebit de asiduu şi talentat.
Începând cu 1970, domnul Mircea-Eugen Craioveanu devine cadru didactic al Facultăţii de Matematică a Universităţii din Timişoara, ocupând pe rând în cadrul acesteia poziţii de asistent universitar, în perioada 1970-1971, lector universitar (1971-1981), conferenţiar universitar (1981-1990) şi profesor universitar (începând din 1990). În anul universitar 1971-1972 a efectuat un stagiu de specializare la Universitatea Brandeis(Waltham, Massachusets), ca bursier Fulbright-Hays. După 1990 a mai efectuat o serie de stagii de cercetare şi documentare ştiinţifică, ca invitat al unor instituţii de prestigiu – Institutul Internaţional “Erwin Schrödinger” de Fizică Matematică din Viena, Universitatea “Alexander von Humboldt” din Berlin, Universitatea Tehnică din Berlin, Universitatea “La Sapienza” din Roma, Universitatea din Tsukuba sau Universitatea din Viena. De asemenea, a făcut o serie de vizite în cadrul cărora a susţinut cursuri şi conferinţe legate de cercetările sale matematice la numeroase universităţi – din Berlin, Debrecen, Dortmund, Greifswald, Kazan, Leipzig, Leuven, München, Roma, Salonic, Santander, Santiago de Compostela, Szeged, Tsukuba, Udine, Viena. Profesorul Mircea-Eugen Craioveanu a participat ca invitat la numeroase manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale, dintre care 23 în străinătate, fiind totodată unul dintre principalii organizatori ai unor asemenea manifestări – Conferinţa Naţională de Geometrie şi Topologie, primul Seminarul Româno-Italian de geometrie reală şi complexă, primul Seminar Germano-Român de geometrie, International Workshop on Differential Geometry and Its Applications, Conference of Tensor Society on Differential Geometry and Its Applications, al 6-lea Congres al Matematicienilor Români(membru în comitetul ştiinţific al secţiunii Algebră, Geometrie algebrică, complexă şi diferenţială şi Topologie).
Profesorul şi cercetătorul Mircea-Eugen Craioveanu este autorul a 8 cărţi de cercetare în domeniul geometriei diferenţiale, topologiei diferenţiale, analizei globale şi pe varietăţi, metodelor geometrice în fizica teoretică, apărute la edituri prestigioase din ţară şi străinătate, a peste 100 de articole de cercetare, precum şi a numeroase cursuri şi monografii adresate studenţilor şi profesorilor de matematică. Domnia sa a fost editor asociat al revistei “International Journal of Mathematics and Mathematical Sciences”, membru al colectivului editorial al “Analelor Universităţii de Vest din Timişoara”, seria Matematică-Informatică, recenzor şi referent ştiinţific la “Zentralblatt für Mathematik” şi la “Mathematical Reviews”, precum şi al mai multor altor reviste din ţară şi străinătate.
În cursul celor peste 45 de ani de activitate didactică, profesorul Mircea-Eugen Craioveanu a îndrumat numeroşi studenţi talentaţi la matematică în cadrul cercului ştiinţific studenţesc de geometrie şi al seminarului de cercetare de geometrie diferenţială şi analiză globală. Începând din 1989, domnia sa a fost conducător de doctorat, îndrumând peste 15 doctoranzi în realizarea unor teze de doctorat şi obţinerea titlului de doctor în matematică. De asemenea, a fost membru în peste 50 de comisii de analiză în vederea susţinerii unor teze de doctorat.
Profesorul Mircea-Eugen Craioveanu a fost un soţ şi tată iubitor. Dragostea pentru matematică a reuşit să i-o transmită şi fiicei sale, care a absolvit şi Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii de Vest. Familia i-a stat alături în toate încercările la care boala necruţătoare l-a supus.
Domnia sa a fost deosebit de stimat de colegi şi iubit de studenţi, îndrăgit de toţi deopotrivă, care au apreciat întotdeauna devotamentul său pentru şcoala şi ştiinţă. Prin dispariţia domnului profesor Mircea-Eugen Craioveanu, Facultatea de Matematică şi Informatică şi Comunitatea academică timişoreană a pierdut un membru remarcabil, un Dascăl care a slujit cu credinţă şi dăruire Învăţământul matematic românesc.”
Acum la un an de la plecarea sa, un gand pios din partea tuturor celor care l-au avut mentor, pe unicul, Prof. Univ. Dr. Mircea-Eugen Craioveanu.
Nu te vom uita niciodata, Profesor drag!
Veșnica sa pomenire!