Monica Ilaș: “Despre democrație”
Democraţia este o invenţie a stăpânilor lumii (cu ajutorul retorilor ) spun scepticii, pentru că niciodată omul colectiv nu poate gândi valoric, nu poate defini abstract.și democraţia este o valoare. Este evident că oamenii nu sunt ( nici în natura lor ) egali şi deci nici egalitari.
Dacă toţi oamenii ar fi egali ( şi asemănători ) istoriceşte ei ar fi inutili. Ca o gamă cu un singur ton.
Orice discurs despre democraţie este o mişcare înlăuntrul conştiinţei. Şi conştiinţa este stadiul zero al insului social.Pentru a mă simţi în democraţie trebuie să deriv din omul cetăţean.
Democraţia este înainte de faptul politic, de crez şi de ordine. Ea germinează în societate prin extrapolare a viitorului util, prin convertirea experienţei actuale în scheme cu valoare generală, prin abstractizarea fenomenelor de acomodare şi transformare a lor în modele de previziune care permit “perfecţionarea” în democraţie, adică în perspectiva principiului universal de ordine şi echilibru social.
Democraţia este, asemeni conştiintei primordiale, concomitentă valorilor generale ale umanităţii.
Sau altfel spus, democraţia poate fi definită metaforic lumina istorică; un fel de ambianţă supremă a cunoaşterii.
Ea ţine în structura sa întreaga sferă diamantină a viitorului universal.
În afara democraţiei, oamenii sunt conduşi exclusiv prin teroare şi fascinaţie.
E adevărat că dictatorii practică silnicia, respectiv frica sistemică, indirect, prin interpuşi de profesie aflaţi în solda puterii. Adică prin tot ce este viaţă şi spectacol; de la energia mulţimilor şi oboseala lor, de la aşa numita lege a dublei identităţi la slăbiciunea generală cultivată, de la clown la general, de la poet la cântăreţul rap, de la astronaut la şahist, toţi sunt instrumente şi intermediari ai puterii.
Iată de ce marea şi superba încântare a conştiinţei împărtăşite este exclusiv în democraţie. Prin ea ne regăsim în continuu şi în complet ca într-o autentică realitate omenească.
Revenind la cele de mai sus , putem afirma că noi cei prezenţi aici, acum şi astfel ne definim ca fascinaţi şi irezistibil atraşi de construirea prin extrapolare a viitorului util.
Monica Ilaș, Italia
Revista Ecoul