IN MEMORIAM NAE GEORGESCU: O ”bucățică” de țară a murit
El a trăit prin noi “vestul”, noi am trăit prin el “pe acasă”.
Într-o comunicare cu colegi de liceu, comparam promoția noastră cu un regiment de infanterie din unul din filmele documentare din primul război modial… Înaintam pe jos, dispuși pe o linie orizontală către o colină unde o mitralieră inamică trage în noi ca la fasole… Vedem cum un coleg cade în stânga, mai târziu, un altul în dreapta…Unul zace pe jos însângerat și în chinuri… Nu avem de fapt nici o șansă de a scapa cu viață…
Acu două zile m-a rugat prof. George Anca să-i dau adresa domnului Nae Georgescu ca să-l invite la lansarea cărții mele, el fiind singurul care mă cunoaște mai bine dintre invitați. A participat și la lansarea primei mele cărți și profesorul credea că s-ar bucura să fie prezent și la această întâlnire literară. Cum era normal, am dat sfoară în tară și mă trezesc cu următorul email:
Mult stimate domnule Todică, îmi scrie domnul Mircea Frânculescu.
Cu mare durere în suflet vă anunț că Nicolae (Nae) Georgescu, pe care știu că l-ați prețuit, a trecut în altă lume. Vă rog să îmi transmiteți adresele de e-mail ale d-lor Cristian Crăciun și Sergiu Selian , să le comunic și lor trista veste.
Am rămas șocat. Eu voiam să-l invit la lansarea de la Calderon, marți, iar el a fost îngropat marți. Asta da lovitură!
La înmormântarea lui Nicolae Georgescu, s-au rostit câteva scurte cuvântări –lumea plângea.
Nae a fost răpus de un atac de inimă, în 24 ianuarie, la 10 dimineața, la Spitalul Colentina. Șocul a fost pentru noi, toți admiratorii lui, foarte mare. El a trăit într-o lume frumoasă, în mijlocul unor Mari oameni de cultură, artiști, muzicieni, scriitori pe care îi frecventa familia lui: frații Ionel și Al. O. (Păstorel) Teodoreanu, rude mai îndepărtate, Cella Delavrancea, Dinu Pilat, Radu Beligan și mulți alții. Era de o generozitate și modestie rară. Iubea omul la maximum.
Soacra mea (Dumnezeu s-o odihnească), îmi scrie colegul John Gionea după ce am adus-o în Australia, a suferit mult de faptul că nu înțelegea limba engleză… Asculta cu nesaț cele două emisiuni românești la radio din Melbourne… Nae Georgescu era favoritul ei… După ce se termina reportajul lui din București, mama soacră spunea cu entuziasm din suflet: “să trăiești, Năică…” Acum poate se vor întâlni acolo Sus…
Nae Geogescu a pus mult suflet în sprijinirea revistelor pe care le conduce domnul Mircea Frânculescu: “Limba și literatura” (pentru profesori, cercetători și alți oameni cu o pregătire superioară) și “Limba și literatura română” (pentru elevi), fapt consemnat în caseta tehnică a celor două reviste; să vedeți că nu moare binele pe care îl face un om de-a lungul unei vieți.
Nicolae (Nae) Georgescu s-a născut la 28 iulie, 1938, din tată ieșean și mama armeancă, a studiat chimia, însă a practicat scrisul și jurnalistica cu multă pasiune. A fost corespondentul programului în limba română al stației de radio 3zzz 92,3FM din Melbourne Australia.
În ultimul reportaj din 2009 el parcă având presimțirea că nu se va mai întâlni cu noi niciodată, își ia la revedere de la toți prietenii și colegii lui de școală și în special al celui mai drag din copilărie, Cristian Crăciun a căror năzbâtii și amintiri de pe străzile Bucureștilor colorau cu multă dragoste dialogurile noastre.
El a dăruit cu multă dragoste journalism adevărat.
O să ne lipsești Nae,
Dumnezeu să-l odihnească!
————————————————————————–
În urma vizitei sale în Melbourne am scris în Revista ”Iosif Vulcan” din Australia:
O “bucăţică” de ŢARĂ
Odată cu sosirea lui Nae în Australia a sosit şi o “bucată” din pământul natal. Mirosea şi radia a Românie. Acest mesager al veştilor a evadat din ţară, pe calea undelor, ca să ni se alăture nouă, în Diaspora. Bucuria că noi am reuşit să avem o stație radio pentru comunitatea românească l-a ţinut entuziasmat săptămână de săptămână şi an de an, mângâindu-ne cu speranţe, evenimente şi surprize istorice.
Dăruirea sufletească şi spirituală a acestui pasionat luptător prin arta vorbirii, pentru adevăr şi dreptate, pentru libertatea expresiei şi a drepturilor civile, prin umor şi acurateţe informativă, l-au făcut, pe corespondentul postului de radio în limba română al staţiei 3ZZZ 92.3FM din Melbourne–Australia, unul dintre cei mai îndrăgiţi mesageri ai cuvântului românesc. Fiind mai întodeauna introdus cu superlative ca: mult îndrăgitul, mult talentatul sau mult aşteptatul nostru colaborator, segmentele sale devenind una din piesele de rezistenţă ale acestei emisiuni.
După şase ani de permanentă colaborare jurnalistică, comunitatea română din Melbourne cu a ei generozitate şi credinţă a pus mână de la mână şi a făcut tot posibilul ca să-i aibă pe Nicolae Georgescu şi pe soţia sa Cornelia, aici în mijlocul lor.
În timpul celor trei luni de vizită, decembrie 1998 – februarie 1999, Nae a fost invitat în mijlocul grupurilor diferitelor asociaţii şi organizaţii româneşti oferindu-i-se prilejul să guste din continuarea şi uneori fusionarea culturii şi a tradiţiilor româneşti, despre care el spunea într-un interviu prezentat de Radioteleviziunea Comunitară Română a canalului 31 din Melbourne că: “chiar şi aici la 30.000 de kilometri distanţă românii nu sunt altfel decât românii de acasă, că sentimentul de frate, de rudă apropiată, de faptul că toţi simţim la fel, nu s-a pierdut”.
Nae a fost copleşit cu invitaţii să viziteze familii de români şi locuri turistice, fiecare încercând să-i mulţumească cu aceeaşi pasiune sau monedă, ca să zicem aşa, cu care el ne-a astâmpărat setea de a afla veşti din ţară şi de a avea senzaţia, prin intermediul cyber-spaţiului imaginar, că suntem acasă.
La plecarea de pe aeroportul Tullamarine din Melbourne cu lacrimi în ochine-a spus: “Aş vrea ca fiecare român din ţară să vină aici şi să vadă cu ochii lui – munceşti, dar şi ai. Albastrul cerului şi pe românii-australieni n-am să-i uit niciodată.“
Nae va rămâne în continuare mult aşteptatul şi mult îndrăgitul nostru corespondent din Bucureşti.
BEN TODICA Melbourne Feb. 1999.