Obiceiuri și superstiții de Anul Nou

30 Dec 2012 by admin, Comments Off on Obiceiuri și superstiții de Anul Nou

“Peste tot in lume, ajunul Anului Nou este insotit de tot felul de obiceiuri si superstitii care trebuie respectate cu strictete pentru a pasi cu bine in anul care urmeaza si a nu fi urmarit de ghinion si nenoroc.

In ajunul Anului Nou, incepand chiar de dimineata, se merge cu Plugusorul si jocurile cu masti – capra, ursul, calutul – obicei legat de speranta fertilitatii, versurile facand referire la practicile agricole si urari de recolte bogate pentru anul care sta sa vina.

In ajun de Anul Nou, locuinta nu se matura, ca sa nu-ti arunci belsugul. De asemenea, nu se da nimic afara din casa, nici macar gunoiul, pentru ca risti sa-ti ramana casa goala tot anul. Daca nu ai dus gunoiul in seara de dinainte de ajun, atunci amana-l pentru 2 ianuarie, ca nici pe 1 ianuarie nu se da nimic din casa.

E bine ca pana in ajun de An Nou sa-ti platesti toate datoriile, ca sa nu fii nevoit sa dai bani tot anul. Tot in aceasta zi, nu se dau bani cu imprumut, ca sa nu fii sarac tot anul.

Sa nu speli rufe in Ajun de Anul Nou. Unii oameni, foarte superstitiosi, spun ca nu e bine sa speli rufe pana la Boboteaza, cand se sfintesc apele. Nu folosi foarfeca si nu taia nimic in aceasta zi, deoarece se spune ca-ti tai norocul.

Ca sa ai liniste in suflet, dar si in casa, in aceasta zi nu plange si nu te certa. Gurile rele spun ca tot anul vei avea parte de lacrimi si de cearta, daca te abati de la aceste reguli.

Toata lumea isi doreste bani, prea putini se gandesc la sanatate cand le merge bine si au masa plina cu de toate. Ca sa-ti mearga bine si sa ai bani tot anul, la miezul noptii trebuie sa ai cat mai multi bani in buzunare.

Pentru noroc trebuie sa ai haine noi si, daca se poate, ceva de culoare rosie, o culoare vesela care atrage energiile pozitive.

Trebuie sa stii ca zgomotul care insoteste trecerea de la anul vechi la cel nou nu este deloc intamplator. Strigatele de bucurie, chiotele, biciul, artificiile, aplauzele, tobele, hahaielile nu sunt numai un mod de a manifestare a bucuriei, ci si metode, mostenite din mosi stramosi, de a speria si alunga spiritele rele.

La miezul noptii, usile se deschid larg ca sa iasa anul vechi si sa intre, cu bine si bune, anul cel nou. La Anul Nou, deasupra usii de la intrare trebuie pus vasc, o planta parazit, vesnic verde, pentru ca aduce noroc, spor in casa, sanatate, atrage ingerii si pune bolile pe fuga si asta se intampla cu cat are mai multe bobite care se coc in decembrie.

Sarutul cuplurilor sub vasc este simbolul prieteniei si statorniciei, dar si al pacii si bucuriei.”

La multi ani cu sanatate!

http://www.ziare.com/

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii