Academia Româno-Americană în spaţiul ştiinţific internaţional – Interviu cu Prof. Univ. Dr. Ing. Ion Paraschivoiu
Preşedintele ARA, Prof. Univ. Dr. Ion Paraschivoiu
***
ACADEMIA ROMÂNO-AMERICANĂ, ÎN SPAŢIUL ŞTIINŢIFIC INTERENAŢIONAL
Interviu cu Prof.Univ.Dr .Ing.Ion Paraschivoiu
Una dintre instituțiile cu întindere internaţională dar cu relaţionare românească, este şi ARA, Academia Româno-Americană, cu o vechime pe care o putem numi deja istorie, 35 de ani de activitate desfășurată pe două continente. În această perioadă, ARA şi-a propus o reînnoire a proiectelor dar şi cooptarea de nume noi, în special tineri de valoare. ARA a pornit iniţial doar cu specialiști de înaltă clasă , universitari din domeniul politehnic ajungând acum să aibă şi o secţie de artă.
Acest proces de reînnoire, de extindere merită consemnat făcând mai cunoscut astfel profilul acestei instituții academice internaționale.
In aceasta idee, l-am contactat pe Preşedintele ARA, prof. univ. dr Ion Paraschivoiu din Montreal, Canada.
Pe distinsul şi dinamicul domn Profesor dr. inginer Ion Paraschivoiu, l-am întâlnit prima oară la Congresul ARA, organizat de Universitatea Politehnica Timişoara, în iulie, 2011, prin implicarea prof. univ. dr. Ing. Ioana Ionel.
Domnul Preşedinte ARA este totodată Şeful Catedrei de Aviaţie de la Politehnica din Montreal, Canada, Profesor de Aerodinamica şi turbine eoliene şi conducător de doctorat, Preşedintele Companiei de Consulting în Aeronautică şi Turbine de vânt- Eoliene, IOPARA Inc., cu o sucursală în România IOPARA SRL, Partener cu Compania ENGGA din Guangzhou (Canton) China prima companie de generatoare electrice din China şi a treia în lume. Preşedinte al „American Romanian Academy of Arts and Sciences (ARA)”, din 1998. Autor de 6 cărţi tehnice, peste 200 de articole de Jurnale şi conferinţe tehnice , o carte de poezii în limba Româna Dor de ţară.
Profesor invitat (în ultimii 8 ani) : Japonia (1 an), Italia si Republica Moldova (6 luni), Wind Chinese Association- Beigins, China, South China University, Ghuangzhou (Canton) China, Hong Kong, Delt Univesity, Delft Olanda, Academia Navală, Brest Franţa, etc.
Veronica Balaj : Distinse domnule Prof. Univ. Dr. Ion Paraschivoiu şi distinse domnule Prof. Univ. Dr. Marius Enăchescu în calitatea dumneavoastră de Preşedinte şi respectiv Vicepreşedinte al ARA, Academia Româno-Americană, vă propun o discuţie despre această instituţie academică, referențială. Fireşte, publicul interesat şi de acest segment al vieţii academice, ştiinţifice ar dori să afle mai întâi cum a pornit la drum ARA, care acum are deja iată , o istorie pe care şi-a creat-o prin forţe proprii cu membri din mai multe ţări şi cel puţin două continente ?
Prof. Univ. Dr. Ion Paraschivoiu : ARA a fost fondată în 1975 la Berkeley în California, unde a fost înregistrată ca instituţie non-profit, la iniţiativa unui grup de intelectuali români, rezidenţi în SUA, printre care şi primul Preşedinte ARA Monsegnorul Octavian Bârlea. ARA a fost înfiinţată ca o Instituţie Academică pentru răspândirea contribuţiilor şi realizărilor româneşti, să combine tradițiile intelectuale româneşti cu cele din Occident, să extindă comunicaţia între românii din Diaspora şi cei din ţara mamă, România, să stabilească legături cu Instituţiile Academice din România. ARA este o Instituţie Academică organizată să activeze exclusiv în 3 scopuri : ştiinţific, literar şi educaţional.
ARA nu ia parte la nici o activitate politică sau de propagandă şi nici un membru ARA nu poate reprezenta Academia în scopuri politice, în schimb membrii săi pot participa la activităţi politice sau campanii electorale în numele lor ca persoane nu ca membri ARA.
ARA funcţionează pe baza unui statut , votat cu majoritatea membrilor (doua treimi din membrii titulari). De la început s-a prevăzut organizarea de Congrese Anuale în diferite ţări din lume, cu sesiuni plenare şi comunicări pe secţii din toate domeniile de ştiinţe şi arte cât şi activităţi sociale. În cadrul fiecărui Congres are loc şi Adunarea Generala ARA unde preşedintele prezintă raportul activităţilor pe anul ce a trecut, trezorierul prezintă raportul financiar apoi se discută probleme pentru îmbunătăţirea activităţilor ARA.
Adunarea Generala ARA este forul suprem al Academiei şi hotărârile care se iau sunt bazate pe un vot majoritar (50% +1) deci un quorum alcătuit din membrii titulari prezenţi în persoană şi cei care au dat delegaţii semnate pentru a fi reprezentanţi. De asemenea, în cadrul banchetului Congresului ARA, se atribuie în mod festiv Diplome ARA acelor membri care s-au remarcat prin activităţile lor în cadrul ARA sau Premiul de carte pentru publicaţii valoroase.
Veronica Balaj : Aţi avut de la bun început înţeleg, o întindere internaţională. Din proiect a fost prevăzut aşa ceva. Aţi reuşit să reuniţi personalităţi de diferite naţionalităţi. Pentru asta, a trebuit o organizare minuţioasă, stabilite proiecte.. Cum s-a procedat?
Criteriile de primire a membrilor au fost şi ele minuţios gândite din moment ce aţi reuşit să aveţi o imagine din ce în ce mai respectabilă … Cum poate fi realizată coeziunea ?
Prof.Univ.Dr. Ion Paraschivoiu : În ARA avem mai multe categorii de membri: Membri ARA titulari (ARA Full members), Membri Corespondenţi ARA (ARA Corresponding members). Pentru aceste două categorii criteriile de eligibilitate sunt următoarele: persoanele care pot candida sunt profesori, cercetători, artişti, muzicieni care posedă un doctorat , de la o universitate recunoscută (excepţie artişti, muzicieni care sunt de mare valoare dar nu au un program de doctorat) interesate în propagarea valorilor culturale şi ştiinţifice ale românilor din ţară şi din afara României.
Aceste criterii sunt aceleaşi pentru Membrii ARA titulari cât şi pentru Membrii Corespondenţi ARA, „titulari“ sunt cei stabiliţi în Occident iar „corespondenţi “sunt cei din România, Moldova şi Ucraina.
Candidaţii recomandaţi de către un membru ARA, trimit o cerere tip (de pe ARA Web Site) acompaniată de un Curriculum Vitae şi lista de publicaţii, se trimit acestea la membrii titulari (singurii care au drept de vot) şi dacă majoritatea votează DA, persoana respectivă e acceptată ca membru în una din cele doua categorii de mai sus.
De când sunt eu Preşedinte ARA am introdus funcţia de Directori ARA în : România, Republica Moldova, Europa de Vest, Canada şi Statele Unite ale Americii care se ocupă direct de membrii din aceste ţări sau regiuni.
Veronica Balaj: Aţi avut de-a lungul timpului şi participări speciale, personalităţi importante care au participat la manifestările ARA?
Prof.Univ.Dr .Ion Paraschivoiu : Membri de onoare care au participat de-a lungul anilor la Congresele ARA, sunt mai mulţi dar menţionez pe scriitorii de mare renume internaţional: Eugen Ionesco şi Virgil Gheorghiu, Mircea Eliade, dar şi pe Laureatul Premiului Nobel în biologie şi medicină, Prof. George Emil Palade.
În cei 37 ani de existenţă ARA a decernat 54 de titluri ca membrii de onoare.
Veronica Balaj : Munca de coordonare a câtorva sute de membri din ţări diferite presupune şi timp şi dăruire şi perseverenţă dar şi priceperea de a conlucra în condiţii speciale de distanţă şi chiar de limbă.
Ca preşedinte v-aţi sacrificat cred multe zile în folosul imaginii ARA. Cum s-ar descrie o zi de muncă având această funcţie? De câtă vreme colaboraţi cu dl. vicepreşedinte, şi cum vă completaţi în idei şi punerea lor în aplicare ţinând cont că unul este din Montreal şi celălalt din SUA, mai nou din România.?
Prof.Univ.Dr. Ion Paraschivoiu : După Statutul ARA Preşedintele trebuie să fie cetăţean american sau canadian ( Continentul North America). Eu am fost ales preşedinte la Congresul ARA ţinut în 1998 – University of Rochester, Rochester, NY, USA, August 6 – 9. La acest Congres participanţii au primit un mesaj de bun venit din partea Preşedintelui SUA, Bill Clinton datat 5 Aug 1998.
Preşedintele ARA este reprezentantul de facto şi de jure al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe cu împuternicirile şi restricţiile prevăzute în Statutul ARA (ARA Bylaws).
Imaginaţi-vă următorul scenariu ; Preşedintele ARA Paraschivoiu pierde o zi din 14 zile (două săptămâni pentru ARA (pierde e în sensul că o consacra problemelor ARA, şi asta de la începutul istoriei sale).
În 14 ani revine un AN DIN VIAŢĂ COSACRAT PENTRU ARA! CÂŢI MEMBRI ARA AU FACUT AŞA CEVA ? CÂŢI SUNT DISPUŞI SĂ O FACĂ?
Desigur, am fost ajutat de catedra mea (au fost perioade când 12 persoane-dintre care 6 PhD lucrau pentru mine şi o parte din timp pentru ARA…)
În ultimul mandat am avut norocul să fiu mult ajutat de Vicepreşedintele ARA, Prof. Marius Enăchescu şi de secretarul General Prof. Ioan David .
Numai un Congres să-l organizez în altă ţară presupune multe … nu e simplu şi nici uşor să obţii SĂLI GRATUITE şi să găseşti persoana care să se implice acolo în locaţia respectivă, să ţină legătura permanentă cu invitaţii…Până acum am avut 13 congrese în diferite ţări iar eu am participat la 11 dintre acestea. De remarcat congresele din Romania{6}, Italia{1}, USA{1}, Canada{1}, Belgia{1}, Republica Moldova {1},Germanai{1}. Am fost prezent la 11 congrese iar la restul am fost înlocuit de vicepreşedintele Prof.Marius Enăchescu, pe care l-am cunoscut la Congresele ARA acum 10 ani.
Pe perioada 2005-2009 a fost ales ca trezorier ARA iar la Congresul de la Universitatea Alma Mater de la Sibiu în 2009 a fost ales ca Vicepreşedinte ARA.
E un profesionist de excepţie într-un domeniu foarte modern al ştiinţelor fizice, în nanotehnologie. Profesor titular la Universitatea Politehnica din Bucureşti, a lucrat ca cercetător senior la Laboratoarele Universităţii Berkeley din California şi conduce Centrul de cercetări în Nanotehnologie din Bucureşti înfiinţat de el şi este conducător de doctorat.
Profesorul Enăchescu e cunoscut la scară mondială prin valoroase publicaţii ştiinţifice. Deţine primul premiu în fizică Premiul Mircea Sabău acordat de ARA la Congresul de la Timişoara în 2011. E un bun colaborator fără aceasta nu se poate realiza ceva rezistent în timp şi e totodată un prieten al meu, prietenie cimentată în cadrul răspunderii pentru ARA şi prin întâlnirile anuale din România, Moldova şi în alte ţări cu ocazia congreselor ARA.
Eu, în calitatea mea de Preşedinte ARA, mi-am făcut datoria şi am raportat la AG de la Bari activitatea mea şi a Comitetului Executiv.
Ca membri ARA, indiferent de funcţia ocupată în diverse comitete, avem obligaţia să respectăm Statutul ARA. Statutul ARA, cu schimbările făcute pe parcurs, a fost votat de membrii ARA şi devine legea de conduită a noastră , a tuturor.
Veronica Balaj : Dincolo de organizarea Congreselor, este atmosfera sesiunilor de comunicări, este colaborarea directă între membri, fiecare ediţie fiind desigur diferită. Am vrea sa ne punctaţi câteva aspecte ale acestor tipuri de schimb de idei. Aveţi şi o revistă.
Prof.Univ.Dr .Ion Paraschivoiu : Fiecare Congres are o temă, stabilită dinainte cu Comitetul Local de organizare. Cum a fost la Bari, Italia anul acesta : „Învăţământ fără frontiere.” La fiecare Congres Anual ARA se prezintă comunicări în 16 secţii cum s-au menţionat mai înainte. Pe lângă acestea se organizează şi mese rotunde de interes general, cu specialişti din domeniul temei alese.
Da, avem şi o revista « ARA Journal » care tratează articole de specialitate şi de interes general.
Am făcut la toate congresele volume: ARA Congress Proceedings cu ISBN, evaluatori din specialitate dar toate au fost cumpărate de participanţii la Congrese! Preşedintele nu şi-a trimis articole la publicat în volume, nu şi-a publicat cărţi prin ARA ci pe cont propriu (carte de poezii dăruită la Bari participanţilor).
“ARA Jurnal”, s-a editat în mai puţine exemplare dar, trebuie spus că, atâtea câte s-au făcut, au o ţinută respectabilă. Toate volumele de lucrări la congrese cât şi “ARA Journal ” au fost editate profesionist şi poartă un număr ISBN , obţinut în fiecare an de către Preşedintele ARA, de la Editura” Polytechnic Internaţional ” din Canada.
Veronica Balaj : Proiecte în derulare… Colaborarea cu alte instituţii academice din lume.
Prof.Univ.Dr.Ion Paraschivoiu : Academia Română, Academia R. Moldova, Politehnica Bucureşti, Politehnica Montreal, Univ. Politehnica Timişoara, Univ. Alma Mater Sibiu, Univ. “C. Brâncuşi ” Tg Jiu, etc…
Veronica Balaj : Prin ce anume se diferențiază ARA de alte instituţii similare, care i-ar fi nota personală, particulară la care nu aţi renunţa?
Prof.Univ.Dr .Ion Paraschivoiu : Alte ţări nu cunosc să aibă o organizaţie similară cu ARA!
Veronica Balaj :Vă doresc mult succes în continuare şi cred ca meritaţi toată gratitudinea din partea României pentru ceea ce aţi înscris în istoria unei interculturalităţi şi colaborări ştiinţifice moderne la nivel remarcabil, pe o arie geografică, extinsă.
Veronica Balaj