ÎNTRE ADEVĂR, LEGE ŞI POLITEŢE – Maria Diana Popescu, Agero
Sînt vremuri foarte grele în ţară. Băncile scot la vînzare mii de case şi apartamente executate silit, de la locuinţe valorînd cîteva mii de euro, pînă la clădiri istorice evaluate la milioane de euro. Bancherii accelerează recuperarea pierderilor din creditele restante ale românilor rămaşi fără locuri de muncă. În nicio orînduire socială nu li s-a întîmplat românilor astfel de nenorociri. Nicio guvernare din istorie nu a lăsat românii fără locuinţe. Acesta este un mare adevăr. Capitalism ne-a trebuit, capitalism avem! Magazinele de vîndut bani virtuali, stimulate şi ajutate constant de „sfînta” oblăduire be-ne-re au spoliat clienţii fără jenă. O altă veste piperată, potrivit „Le Monde”, vine de la Mitt Romney, candidatul republican pentru preşedinţia Americii: „Țările din Orientul Apropiat, zguduite în ultimul timp de proteste violente îndreptate împotriva Statelor Unite, au nevoie de o «conducere americană»”. Cred că s-a uitat prea mult la filme de război. De ce nu o conducere europeană, rusă, sau chineză? Mai nou, aflăm că plagiatul se situează între adevăr, lege şi politeţea academică. Termenul de „plagiat” nu apare nicăieri în legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe. Apare doar în unele reglementări din domeniul cercetării. În lumea ştiinţifică însă, noţiunea de plagiat înseamnă mai mult decît o încălcare a legii, înseamnă încălcarea normelor de fair play, a celor de deontologie şi de etică profesională sau a celor de politeţe academică. Ce anume este protejat de legea drepturilor de autor? Potrivit art. 7, „constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creaţie intelectuală în domeniul literar, artistic sau ştiinţific, oricare ar fi modalitatea de creaţie, modul sau forma de exprimare şi independent de valoarea şi destinaţia lor”. Deci, o primă condiţie a protecţiei.
Dacă tot am amintit de protecţie, China şi Rusia retează fără milă „picioarele dolarului american”, unii doctori susţin că grîul este o otravă cronică, produsele din grîu „fără gluten, bogate în vitamine” sînt o scorneală a industriei alimentare, iar dacă interesează pe cineva mai mult decît situaţia grea în care se zbate poporul, aproape 80% dintre români au probleme dentare, potrivit unui studiu Ipsos, dat publicităţii cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale. Ca să ne fie mai bine, ar trebui să ne mutăm în ţara care s-a răsculat împotriva hypermarketurilor. În India, opoziţia şi marile sindicate, ca să nu le fie distrugă economia, au susţinut o grevă îndreptată împotriva prezenţei companiilor străine în marea distribuţie, guvernul indian fiind nevoit să renunţe la proiect din cauza presiunilor populaţiei. Bravo lor, îşi iubesc ţara, avem şi noi politicieni patrioţi, dar numai atunci cînd sînt în direct la tv. , în rest, fac ce vor cu soarta şi cu buzunarele noastre. Sau poate că ar trebui să ne mutăm în masă pe insula unde oamenii nu plătesc nimic pentru curent şi căldură. Este vorba despre micuţa insula daneză Samsø, cu 4.000 de locuitori, întinsă pe 112 kilometri pătraţi. Turbinele eoliene, panourile solare şi instalaţiile pentru valorificare biomasei asigură necesarul de energie al insulei, iar populaţia este cea care deţine toate turbinele de pe insulă şi pe cele din larg. Pentru că mai e puţin şi vine vremea rea, mă întreb cîţi din nevoiaşii de la noi îşi vor putea plăti energia termică la iarnă… cîţi bătrîni îşi vor da obştescul sfîrşit din cauza frigului şi a lipsei de bani? În concluzie, îi întrecem pe danezi: de 22 de ani se construiesc „autostrăzi ecologice” care n-au fost finalizate pînă acum, dar care au îngropat banii pentru energia solară, eoliană, banii pentru casele pe care altădată familiile tinere le primeau de la stat, banii pensionarilor, ai salariaţilor, adică restul acela mare pînă la nivelul celor veniturilo europene. Noi sîntem duşi cu preşul, totul este livrat gratis la promoţie, odată cu pachetul de zăhărel electoral al candidaţilor, cu condiţia să taci, chiar dacă ai imaginaţie.
Imaginaţie are şi A.N.A.F. Te recompensează dacă îţi pîrăşti vecinii rău platnici sau evazionişti. Românii care vor transmite Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii, ar putea primi stimulente fiscale sau facilităţi, aşa cum se întîmplă şi în alte state, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (M.F.P.), care va studia legislaţia „denunţătorului” din Suedia, scrie Mediafax. În consecinţă, s-a inventat meseria de „turnător fiscal”. Şi cum interesul pentru curtea vecinului, nu gunoiul din propria curte, stă în firea multora, ne putem aştepta la o groază de turnătorii care, evident, vor învrăjbi pe unii împotriva altora, însă fără foloase prea mari pentru A.N.A.F. şi turnător. De ce nu se ocupă instituţia în cauză cu legea în mînă de averile trecute peste graniţă, de cei care stau de-a dreapta lor sau a căror mînă dreaptă le sînt? Bună treabă!, turnătorii vor fi recompensaţi în mod oficial. În primii ani de după 1989 i-am condamnat pe „turnători”, acum încercăm să-i promovăm. Care-i diferenţa?
Maria Diana Popescu, Agero