“P 77, program unic pe planetă”
‘Domnul Gheorghe Iovu este denumit de majoritatea oamenilor “doctor de suflete”. Muzica creata si interpretata de Domnia Sa este de inspiratie divina, dupa afirmatia multora dintre beneficiarii ei. In afara României, Gheorghe Iovu a sustinut concerte in America, Germania, Spania, Italia, Franta.
Pina in prezent a editat 11 albume, ultimele doua, Best Of si Meditatie fiind imprimate la New York. Are emisiuni la televiziune si nu exista simpozion sau congres de terapii complementare unde Domnia Sa sa nu fie invitat. Cinta cu aceeasi bucurie atit intr-o sala de spectacol, pentru sute de oameni, cit si pentru unul singur. Muzica domnului Gheorghe Iovu i-a ajutat pe multi sa-si gaseasca calea, sa-si doreasca sa traiasca, sa creeze la rindul lor. Dupa melodiile sale au fost scrise povesti, poezii, s-au pictat tablouri, dar, poate, cel mai important este faptul ca omul, ascultind aceasta muzica, se recunoste asa cum este: fiinta divina.
Ce inseamna muzica pentru dvs. si cum v-ati dat seama ca are efect miraculos asupra oamenilor?
Muzica este calea cea mai simpla de comunicare cu Dumnezeu. Efectul l-am simtit, in primul rind, pe propria-mi piele. In cei peste 20 de ani de cind compun si interpretez muzica, am primit marturisiri despre efectele ei. De exemplu, anul trecut, invitat fiind la un simpozion de la Constanta, am sustinut un concert. La final, deosebit de emotionata, o doamna mi-a spus ca i s-a intimplat un miracol. In urma cu mai mult de 30 de ani avusese un accident, mina i-a fost operata, iar de la aceasta intimplare nu a mai putut intinde mina, nici rasuci, si nici desface palma. In timpul concertului insa, a simtit furnicaturi pe antebrat, a incercat sa intinda mina si… a reusit. A putut desface palma. Uimita, ne spunea ca pina atunci nici macar “restul de la piine” nu-l putea primi. Si exemplele sint numerose, iar in astfel de cazuri prefer sa-i las pe oameni sa vorbeasca. In lume, exista clinici unde se asculta muzica zilnic, iar in unele dintre ele chiar in timpul operatiilor, inclusiv a nasterilor. Avem o prietena, asistenta medicala in Germania, care ne-a povestit ca, pina la iesirea din spital, micutii asculta incontinuu muzica. O doamna care locuieste la Londra povestea ca a nascut ajutata de aceasta muzica. La noi in tara, sint minastiri unde, de dimineata pina seara, in afara slujbelor, se asculta CD-urile si, de asemenea, in multe centre de terapie.
Am citit ca muzica dvs. are efect asupra remodelarii moleculei de ADN, ceea ce s-ar traduce ca o posibilitate de vindecare o oricarui sistem viu.
Cind ai sufletul deschis si mintea eliberata de griji si poveri, drumul catre vindecare este usor de gasit. Muzica terapeutica potoleste mintea si usureaza sufletul. Am vazut copiii venind sa asculte muzica, tragindu-si parintii de miini, cind aveam spectacole in parcuri… am vazut si tineri, si batrini plingind ascultind-o, am vazut oameni dansind, facind hore in jurul meu, in timp ce cintam… S-a intimplat chiar sa mi se ascunda cite o pisicuta intre bagaje. Am vazut flori ofilite puse pe orga, care, dupa citeva ore de muzica, erau proaspete de parca atunci ar fi fost culese.
Psihologii si cercetatorii vorbesc despre importanta ascultarii unei muzici ca a dvs., atit acasa, cit si in salile de curs. Rezultatele sint extraordinare, însufletindu-i pe elevi, facindu-i mai creativi, imbunatatindu-le memoria si comunicarea, educindu-le si dezvoltindu-le inteligenta emotionala.
Asa este, dar, aici un rol deosebit de important il au si parintii. E bine sa existe comunicare intre generatii, iar cind aceasta e dificila, muzica poate fi unul dintre “lianti” si in mod precis stresul ar fi mult mai mic. La turneele pe care le-am avut in SUA si Germania, anumite persoane de specialitate au fost uimite de aceasta muzica, pe care au considerat-o unica si pe care nu o poti compara cu nimic, astfel incit, daca ar fi mai bine promovata, România ar avea numai de cistigat.
Impreuna cu sotia dvs., dna Miruna, de profesie medic stomatolog, aveti un cabinet la Timisoara.
Da, este primul cabinet din Europa unde tratamentul medical se impleteste cu muzica terapeutica. Aici se uita de frica, deoarece muzica le creeaza pacientilor o stare speciala, mai ales ca interpretarea este live. Au fost pacienti care, ascultind muzica, au adormit, in timp ce sotia mea le facea tratamentul. De asemenea, muzica e foarte importanta in traversarea fricii. Tot la acest cabinet, in fiecare zi de miercuri, de la ora 18, organizam gratuit sedinte de meloterapie.
Stiu ca sustineti concerte atit in tara, cit si peste hotare, aducind liniste si bucurie, nu numai pe scene, ci si in alte locuri.
Sustin concerte in sali de spectacol, dar am si un gen de intilniri ale sufletului, de neuitat, in case de copii, spitale, azile de batrini, parcuri, si in care, de multe ori, am avut-o alaturi pe Geta Heimerl, psiholog, autor si interpret de povesti cu totul speciale.
Ne puteti spune ceva despre un anumit proiect al dvs.?
Se numeste Programul P77 si a inceput deja, in urma cu citeva luni, intr-o prima faza la New York, care, probabil, nu se va sfirsi niciodata. Este cel mai puternic program de structurare a propriului sine, dar si o comunicare a tuturor fiintelor, a viului din intregul Univers, armonizind energiile intr-un echilibru perfect. La primele teste facute la New York, specialistii in domeniu si persoane cu abilitati recunoscute au spus ca acest program este unicat. P77 reprezinta un program de echilibrare a microcosmosului din sinea noastra cu macrocosmosul din jurul nostru, de armonizare si integrare a lor, impreuna, in Unitatea Suprema – Dumnezeu.
Va dorim succes si, pe masura ce acest proiect se dezvolta, speram sa ne instiintati si pe noi despre rezultatele lui.
Va multumesc si doresc sa urez echipei revistei Lumea misterelor, precum si tuturor cititorilor dvs., un Paste luminos si un infinit fericit.”
Liliana Alexandru
(Sursa : Lumea misterelor, 15 aprile-19 mai 2011)