EXILUL ROMÂNESC LA MIJLOC DE SECOL XX DE OCTAVIAN D. CURPAŞ

11 Apr 2012 by admin, Comments Off on EXILUL ROMÂNESC LA MIJLOC DE SECOL XX DE OCTAVIAN D. CURPAŞ

 

Lecturând această carte și trecând narațiunile prin ochiul psihologului, pot afirma că trecutul nu există; doar prezentul există, deoarece persoana extrage din memoria sa ceea ce a înregistrat, reținut, interpretat – din evenimentele petrecute ieri. Există o diferență importantă între trecut, între situațiile în ansamblul lor, descrise din interior de fiecare dintre protagoniștii acestei cărți, chiar în acel moment și evenimentele traumatizante și lecțiile de viață, sentimentele sau modelele pe care le reținem mai târziu. În fiecare capitol ce reprezintă o etapă din viața fiecăruia, se produce o transformare. Când protagoniștii acestor mininuvele povestesc ceva, este așadar important să fim atenți și să ascultăm dincolo de cuvinte știind că esențial nu este ceea ce s-a întâmplat în „odiseele” acestora, ci amintirea evenimentelor traumatizante care rămâne, și mai cu seamă, emoția sau mesajul pe care le extragem din ele. A regăsi amintirile frumos expuse de scriitorul și jurnalistul Octavian Curpaș, ne ajută să înțelegem peripețiile, cu toate riscurile ce decurg din acestea, în dorința acelora care au ales calea de a pleca într-o lume mai bună și mai civilizată, dar nu să schimbăm ceva din trecutul lor.

Am constatat uneori, lecturând cartea, că, deși tristețea aduce cu sine plânsul, întrând în empatie cu personajele prin intermediul lui nea Mitică, scriitorul Octavian Curpaș întâlnește sentimentele acestuia, care se simte înțeles. Important este pentru cititor să verifice dacă propriile proiecții corespund realității, astfel încât să evalueze pe cea a fiecărui personaj din carte, ceea ce va duce la o înțelegere mai profundă a evenimentelor ce i-au condus spre o decizie irevocabilă, de a alege „odiseea exilului”. 

Dacă această culegere de întâmplări reale fascinează cititorul de la prima lectură, se datorează unui fapt deosebit de important, acela că toate personajele, dincolo de evenimentele ce le-au marcat existența în exil, au înțeles că pentru a trăi bine prezentul, au acceptat să se împace cu trecutul.

Psiholog ILIE MARINESCU


București, ROMÂNIA

 

Revista Phoenix Mission Magazine, Arizona

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii