“FAMILIA ROMÂNĂ” reunită la Baia Mare
Mai bine de jumătate din spaţiul primului număr pe acest an (44 în total) al revistei pentru solidaritatea românilor de pretutindeni este consacrat relatărilor de la Reuniunea “Familiei Române” la Baia Mare, desfăşurată în zilele de 17-19 noiembrie 2011. Grupajul, coordonat de Ioana DRAGOTĂ şi întins pe 85 de pagini, redă în cuvinte, imagini, cărţi şi evenimente cele întîmplate în municipiul reşedinţă de judeţ şi în cîteva deplasări ale participanţilor la Casa Olarului Daniel Leş din Baia Sprie, Biserica de lemn din Şurdeşti şi Mănăstirea Sfînta Ana din Rohia. Au fost prezenţi mulţi români de vază din ţară şi străinătate, primiţi cum se cuvine de înalte oficialităţi ale Maramureşului. Sînt reproduse apoi ecourile reuniunii în presa scrisă şi audio-vizuală din ţară.
Capitolul nelipsit din sumarul fiecărui număr este “Românii în lume.” Reţinem cîteva titluri: “Exilul românesc la mijloc de secol XX” de Gabriela CĂLUŢIU SONNENBERG, “O candelă în îndepărtatul Nord” de Adelina ULICI, “Românul … la nevoie se cunoaşte!” de Mihai NAE. În “Cununa de Aur a României” s-au prins cu două materiale Iurie LEVCIC şi Elena TAMAZLÂCARU.
Un colaborator constant al revistei, Corneliu FLOREA din Canada, scrie despre Milton G. Lehrer şi al său volum de peste 500 de pagini “Ardealul, pămînt românesc”. Nu este uitată nici Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român la 150 de ani de la înfiinţare. Conf. univ. dr. Ştefan VIŞOVAN scrie trei texte despre ASTRA maramureşeană, ASTRA blăjeană şi ASTRA clujeană.
Sînt trecute în revistă şi file din cronica “Familiei Române” din anul care a trecut, publicaţia trimestrială de cultură şi credinţă românească fiind cea mai răspîndită în lume la ora actuală.
Gheorghe PETER